Per derybas Kazachstano kalnų mieste Almatoje paaiškės, ar Iranas pasiruošęs priimti kelis pasiūlymus sušvelninti sankcijas, kuriuos pasaulio galybės pateikė per vėliausią šių derybų etapą, vykusį toje pačioje vietoje vasarį.

Nesugebėjimas susitarti brangiai kainuotų abiem pusėms. Tikėtinas karas tikriausiai lemtų pasaulinį naftos kainų šuolį, sukeliant didesnę grėsmę vangiam ekonomikos atsigavimui, ir įtrauktų kitas Artimųjų Rytų galybes tuo metu, kai padėtis šiame regione itin nestabili.

Tačiau iki šiol per derybas buvo pasiekta menka pažanga, ir nei vienos pusės realistiniuose vertinimuose nenumatomas proveržis iki šio dviejų dienų susitikimo pabaigos šeštadienį.

Irano vyriausiasis derybininkas Saeedas Jalili sakė šešių galingųjų šalių grupei "P5 plius 1", kurią sudaro penkios JT Saugumo Tarybos nuolatinės narės (JAV, Rusija, Kinija, Prancūzija ir Didžioji Britanija) bei Vokietija, jos Teheranas reikalauja nedelsiant pripažinti šiitiškos respublikos teisę sodrinti uraną.

"Manome, kad jie galėtų pradėti rytojaus (penktadienio) derybas vienintele fraze - tai yra, priimti Irano teisę, ypač teisę sodrinti", - S.Jalili sakė savo kalboje Almatos universitete derybų išvakarėse.

Šis reikalavimas vargu ar bus priimtinas pasaulio galybėms, nes Iranui sodrinti uraną yra uždraudusios Jungtinės Tautos, o už slapta vykdomą branduolinę programą šiai šaliai taikomos griežtos sankcijos.

Panašu, kad S.Jalili taip pat nesureikšmina galimybių surengti pasitarimą prie keturių akių su vyriausiąja JAV derybininke Wendy Sherman - derybas, kurių Vašingtonas siekia jau daugelį metų.

"Mūsų šalis tikis, kad JAV pagerins savo elgesį - ir ne vien žodžiais. Rytoj Almatoje jų laukia dar vienas išbandymas", - pažymėjo S.Jalili.

"P5 plius 1" ypač susirūpinusi dėl Irano vykdomo urano sodrinimo iki 20 proc. požeminiame Fordo branduoliniame komplekse.

Ši grupė taip pat pageidauja, kad Iranas perduotų kitoms šalims savo sukauptas iki 20 proc. prisodrinto urano atsargas.

Iranas neigia siekiantis pasigaminti atominę bombą ir argumentuoja, kad branduolinė programa jam reikalinga taikiems medicinos ir energetikos tikslams.

Pasaulio galybės vasarį pasiūlė Iranui uždaryti Fordo reaktorių mainais į nedideles nuolaidas, kurios suteiktų viltį sulaukti didesnio sankcijų sušvelninimo, jeigu Teheranas ryžtųsi didesniam žingsniui.

Kaip pranešama, buvo pasiūlyta grąžinti Iranui teisę prekiauti kai kuriais brangiaisiais metalais ir vykdyti nedidelius finansinius pervedimus, kurie dabar yra uždrausti pagal tarptautines sankcijas. Teheranas šiuos pasiūlymus jau yra pavadinęs nesubalansuotais.

Tačiau vienas aukštas JAV administracijos pareigūnas sakė, kad pateiktas pasiūlymas yra "subalansuotas ir labai sąžiningas".

"Tikimės, kad Iranas atvyks pasiruošęs ir pateiks konkretų bei esminį atsakymą" į vasarį pateiktas sąlygas, nurodė jis.

"Norėčiau tikėtis, kad nepasiekėme paskutinės galimybės", - pridūrė JAV pareigūnas.