Apie 45 pasaulio lyderiai, taip pat apie 2 500 lobistų, žurnalistų, verslo magnatų ir ekonomistų bendraus vaizdingame Šveicarijos slidinėjimo kurorte per penkių dienų kasmetinį Pasaulio ekonomikos forumo (PEF) susitikimą.

Praeitų metų susitikimo pagrindine tema buvo tapusi euro zonos krizė ir nuogąstavimai, kad Graikija gali būti priversta palikti šią valiutų sąjungą. Tačiau šiemet vyrauja atsargus optimizmas, kad blogiausia galbūt jau praeityje.

Per vieną iš pirmųjų sesijų JAV banko "JP Morgan Chase" vadovas Jamie Dimonas sakė jaučiantis, kad bankininkystė pradeda naują etapą sudėtingoje pastarųjų laikų istorijoje.

"Manau, ši sritis turi grįžti iš praeities. Manau, daugeliui bendrovių sekasi gerai. Bankai toliau plečiasi ir skolina", - teigė jis.

Per Davoso susitikimo atidarymą 74 metų Klausas Schwabas, PEF įkūrėjas ir globėjas, ragino delegatus palikti praeityje euro zonos problemas, nugramzdinusias šį regioną į recesiją.

"Viliuosi, kad po šio susitikimo išvyksite su vizija, peržengiančia paprastą krizės valdymą, kurį mes matėme - su vizija, kuri bus labiau dinamiška, ne vien kova su krize", - K.Schwabas sakė savo atidarymo kalboje.

Oficialaus Davoso susitikimo atidarymo išvakarėse paskelbtoje apie didelį tyrimą, atliktą finansinių paslaugų bendrovės "PricewaterhouseCoopers", verslo lyderiai nurodė esantys nusiteikę šiek tiek labiau optimistiškai dėl pasaulinės ekonomikos būklės.

Tik 28 proc. bendrovių vadovų sakė numatantys, jo pasaulio ekonomika 2013 metais toliau smuks, o pernai tokių buvo 48 proc. Tyrimas rodo, kad 52 proc. verslo lyderių prognozuoja stabilią ekonomiką.

Tačiau tik 36 proc. nurodė esantys "tvirtai tikintys" savo bendrovių augimo perspektyvomis per ateinančius 12 mėnesių. Pernai tokių buvo 40 proc., o 2011-aisiais - 48 procentai.

Tarp lyderių, kurie pasisakys šių metų forume, bus Vokietijos kanclerė Angela Merkel, Rusijos premjeras Dmitrijus Medvedevas, Italijos premjeras Mario Monti ir Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Davidas Cameronas.

D.Medvedevas taps pirmuoju iš pasisakysiančių pasaulio lyderių - trečiadienį apie vidurdienį jis kalbės apie Rusijos ekonomikos perspektyvas.

Tarp svarbių prelegentų taip pat bus Europos centrinio banko (ECB) vadovas Mario Draghi, kuris kalbės apie "iššūkius ateinančiais metais", taip pat Tarptautinio valiutos fondo (TVF) vadovė Christine Lagarde.

Jau tapo įprasta, kad Davoso susitikimo programą pakoreguoja svarbūs įvykiai pasaulyje, ir šie metai nebus išimtis - pasaulio elitas susirūpinęs dėl konflikto Malyje ir besitęsiančios krizės Sirijoje.

Jordanijos karalius Abdullah II ketina paskelbti specialų kreipimąsi, o forume taip pat dalyvaus Egipto, Libano, Libijos, Tuniso ir palestiniečių teritorijų premjerai bei Izraelio prezidentas Shimonas Peresas.

Stiprias pozicijas turės ir Afrika: Pietų Afrikos Respublikos ir Nigerijos lyderiai trečiadienį dalyvaus sesijoje dėl "rizikos mažinimo" Juodajame žemyne.

Be valstybių lyderių, forume dalyvaus per 900 aukštų verslo vadovų. Šiemet susitikimo sesijoms pirmininkaus bendrovių "Coca-Cola", "Embraer", UBS, "Dow Chemical" ir antikorupcinės organizacijos "Transparency International" vadovai.

Organizatoriai paskelbė, kad pagrindinė susitikimo tema bus "atsparus dinamizmas", atkreipdami dėmesį į būtinybę gerinto pasaulio ekonomikos struktūrą, kad ji taptų atsparesnė staigiems sukrėtimams, tokiems kaip euro zonos skolų krizė.

Nors susitikime dalyvauja daug pasaulio lyderių, Davose nepriimami jokie oficialūs sprendimai, nors jo kuluaruose dažnai sudarinėjami verslo susitarimai, o šalių prezidentai ir premjerai aktualius klausimus aptaria per privačius susitikimus.

Šio forumo 260 sesijų vyks dešimtyse vietų, o jose, be kita ko, bus pristatomi pranešimai apie religiją, mokslą, žiniasklaidą ir sveikatos apsaugą. Taip pat vyks darbinė vakarienė, kurioje bus diskutuojama apie vėžio gydymo galimybes, ir sesija apie "Visatos praeitį ir ateitį", kuriai pirmininkaus Europos branduolinių tyrimų organizacijos (CERN) vadovas.

Šis susitikimas, kurio visi dalyviai kviečiami asmeniškai, taip pat garsėja neformaliais pietumis ir prabangiais kokteilių vakarėliais, kuriuos dažnai organizuoja stambios korporacijos. Tokie renginiai kviestiniams svečiams suteikia galimybę politikos ir verslo lyderiams pabendrauti neformalioje aplinkoje.

Prieš Davoso susitikimo oficialų atidarymą aktorė Charlize Theron pridėjo šiek tiek Holivudo tviskesio, paraginusi pasaulio lyderio daugiau nuveikti kovoje su ŽIV ir AIDS.