Vyriausybės visame pasaulyje bando sustabdyti ligos plitimą ir, tuo pačiu, ieško būdų, kaip sumažinti spaudimą savo ekonomikoms, susiduriančioms su istoriniu smukimu, dėl kurio darbo netenka milijonai žmonių.

Tačiau COVID-19 aukų skaičiui viršijus 277 tūkst., valstybės labai nori išvengti antrų užsikrėtimo bangų, kurios galėtų sugniuždyti jų sveikatos apsaugos sistemas. Nauja atvejų grupė Pietų Korėjoje pakurstė nuogąstavimus, kad virusas greitai gali smogti vėl.

Europoje – labiausiai pandemijos paveiktame žemyne – kai kurios šalys skelbė apie pažangos ženklus, kurie, pasak jų, pateisina atsargius žingsnius normalesnio gyvenimo link.

Pareigūnai Prancūzijoje šeštadienį paskelbė, kad per ankstesnę parą užregistruotas mirties nuo COVID-19 atvejų skaičius – 80 – yra mažiausias nuo balandžio pradžios, o mirties atvejų senelių namuose taip pat smarkiai sumažėjo. Šalis rengiasi pirmadienį pradėti švelninti prieš aštuonias savaites įvestus žmonių judėjimo suvaržymus.

Šis planas vertinamas nevienareikšmiškai. „Mirtinai bijau, – sakė knygyno vadovė Maya Flandin (Maja Flanden) iš Liono. – Tai didelė atsakomybė – apsaugoti savo darbuotojus ir klientus.“

Prancūzų sveikatos apsaugos pareigūnai perspėjo, kad „epidemija išlieka aktyvi ir vystosi“. Jie pabrėžia, kad socialinio atstumo privalu laikytis net ir švelninant suvaržymus.

Ispanijoje maždaug pusei gyventojų pirmadienį bus leistas ribotas bendravimas, o restoranai galės teikti kai kurias paslaugas lauke. Laipsniškas pereigos periodas Ispanijoje tęsis iki birželio pabaigos.

Vis dėlto išlieka nuogąstavimai dėl antros viruso bangos, todėl pareigūnai nusprendė, kad pirmoje karantino švelninimo fazėje nedalyvaus Madridas ir Barselona – du karštieji COVID-19 taškai.

Belgija nuo pirmadienio taip pat švelnins kai kuriuos suvaržymus, o kai kuriose Vokietijos dalyse šeštadienį vėl buvo atidaryti barai ir restoranai. Pirmadienį Vokietija planuoja tęsti karantino švelninimą.

Bendrai Europoje padėtis toli gražu dar nėra normali.

Jungtinė Karalystė, kaip pranešama, planuoja sekmadienį paskelbti, kad visiems iš užsienio atvykusiems žmonėms bus privalomas dviejų savaičių karantinas, o Europos Sąjunga perspėjo kol kas neatverti sienų keleiviams iš blokui nepriklausančių šalių,

Visoje Europoje dėl viruso grėsmės penktadienį buvo atšaukti ar apriboti nacių Vokietijos kapituliacijos 75-ųjų metinių minėjimai.

Tuo tarpu Lenkijoje rinkimų diena šį sekmadienį bus įrašyta į istorijos knygas: rinkimų apylinkės uždarytos, o rinkėjų aktyvumas bus nulinis dėl koronaviruso pandemijos išprovokuotos politinės krizės.

38 mln. gyventojų turinti Europos Sąjungos narė Lenkija atsidūrė keistoje „prieblandos zonoje“, kai prezidento rinkimai formaliai nėra nei atidėti, nei atšaukti, nes vyriausybė ir opozicija nesugebėjo susitarti dėl konstitucinio ir saugaus sprendimo.