Pasak pareigūnų, dienraščio „Capital Gazette“ redakcijoje šaudė suaugęs baltasis Merilando valstijos gyventojas. Jis yra sulaikytas ir apklausiamas.

XVIII amžių siekiančią istoriją turinčio dienraščio reporteris socialiniame tinkle „Twitter“ aprašė, kaip „užpuolikas šovė per stiklines duris į biurą ir paleido ugnį į daugelį darbuotojų“.

„Nėra nieko baisiau negu girdėti, kaip pašaunami žmonės, o tu esi po savo darbastaliu ir išgirsti, kaip užpuolikas iš naujo užsitaiso“, – rašė kriminalinių naujienų reporteris Philas Davisas.

Penki žmonės žuvo, dar du buvo nesunkiai sužeisti, Merilando sostinėje Anapolyje sakė Ana Arandel apygardos policijos viršininko pareigas einantis Billas Krampfas.

Jis nurodė, kad žuvo keturi žurnalistai – Geraldas Fischmanas, Robas Hiaasenas, Johnas McNamara, Wendi Winters – ir pardavimų asistentė Rebecca Smith.

„Tai buvo tikslinė ataka prieš „Capital Gazette“, – sakė B. Krampfas.

Laikraštis „The Baltimore Sun“, kuriam priklauso „Capital Gazette“, pranešė, kad įtariamas šaulys yra Jarrodas Ramosas, seniai ginčijęsis su laikraščiu dėl 2011 metų straipsnio „apie jam iškeltą baudžiamojo priekabiavimo bylą“.

B. Krampfas nurodė, kad policija dar nežino užpuoliko motyvo, bet „mes žinome, kad per socialinius tinklus buvo nusiųsta grasinimų“ laikraščiui.

„Bandome patvirtinti, kokia tai buvo paskyra, ir bandome patvirtinti, kas iš tikrųjų juos atsiuntė“, – pridūrė jis.

Vis tiek eina į spaudą

„Capital Gazette“ žurnalistas Jimmy DeButtsas tviteryje parašė: „(Esu) priblokštas & susisielojęs. Pritrenktas.“

„Ne man kalbėti, tik žinokite, kad @capgaznews reporteriai & redaktoriai kasdien atiduoda viską. Nėra jokių 40 valandų (darbo) savaičių, jokių didelių algų, tik aistra pasakoti istorijas iš mūsų bendruomenės“, – pridūrė jis.

Laikraščio reporteris Chase'as Cookas sakė, kad šaudynės nesutrukdys atiduoti spaudai vietos laikraščio „The Capital“.

„Laikraštį išleidžiame rytoj“, – pažadėjo Ch. Cookas, niūriai rašydamas tekstą automobilių stovėjimo aikštelės pavėsyje, atsisėdęs pikapo gale.

„Nežinau, ką daugiau daryti, tik šitai, – sakė jis. – Mes tik dirbame savo darbą.“

Odontologo asistentė Gracie Rustin antrajame pastato aukšte buvo įpusėjusi procedūrą, kai prasidėjo ataka. Ji girdėjo „didelį triukšmą“, bet ne iš karto suprato, kad tai šūviai.

Tuomet atskubėjo policija ir šaukė „Išeikit, išeikit, išeikit!“, naujienų agentūrai AFP pasakojo G. Rustin.

Vienai draudimo kompanijai dirbantis Seanas Robinsonas pasislėpė kaip galėdamas toliau nuo įėjimo ir parašė žinutę žmonai: „Ei, tai vyksta. Tiesiog melskis.“

Išgirdęs triukšmą prie durų, jis pagalvojo: „Draugas ar priešas?“ Paaiškėjo, kad tai buvo automatais ginkluota policijos specialioji komanda.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas, kuris nuo pat kadencijos pradžios smarkiai nesutaria su žiniasklaida, tviteryje paskelbė palaikymo žinią.

„Galvoju apie aukas ir jų šeimas ir už jas meldžiuosi. Ačiū visiems gelbėtojams, kurie šiuo metu esate įvykio vietoje“, – parašė jis.

„Išpuolis prieš kiekvieną amerikietį“

„Smurto išpuolis prieš nekaltus žurnalistus, atliekančius savo darbą, yra išpuolis prieš kiekvieną amerikietį“, – savo „Twitter“ žinutėje rašė Baltųjų rūmų atstovė spaudai Sarah Sanders.

Keli įstatymų leidėjai irgi pasisakė apie šį incidentą.

„Kai sužinome vis daugiau apie šią siaubingą padėtį, mano širdis – su aukų šeimomis, draugais ir mylimaisiais, – sakė valstijos senatorius Chrisas Van Hollenas. – Privalome susivienyti, kad smurtas baigtųsi.“

„Absurdiška šiandienos ataka prieš Merilando laikraštį – pasišlykštėtina. Dieve, palaimink šiuos žurnalistus“, – savo tviterio žinutėje parašė Atstovų Rūmų pirmininkas Paulas Ryanas.

Neseniai paskelbtoje studijoje sakoma, kad amerikiečiai, sudarantys tik 4 proc. pasaulio gyventojų, yra 40 proc. pasaulio šaunamųjų ginklų savininkai.

Iš 857 mln. civiliams priklausančių ginklų 393 mln. yra Jungtinėse Valstijose. Šis skaičius viršija visų šaunamųjų ginklų, priklausančių paprastiems piliečiams kitose 25 labiausiai apsiginklavusiose šalyse, skaičių, sakoma projekto „Small Arms Survey“ išvadose.

Griežtesnių ginklų kontrolės įstatymų šalininkai suaktyvėjo po šiemet įvykusių kelių šaudynių mokyklose. Pavyzdžiui, Parklando mokykloje Floridos valstijoje buvo nušauta 17 žmonių, o gegužę vienoje Teksaso mokykloje žuvo 10 žmonių.

Iki šiol pastangų įveikti šią rykštę rezultatai buvo gana kuklūs. Floridoje amžius, nuo kurio galima teisėtai įsigyti šaunamųjų ginklų, buvo padidintas nuo 18 iki 21 metų. Teksaso gubernatorius Gregas Abbottas savo ruožtu susitelkė į psichinės sveikatos klausimų sprendimą ir mokyklų saugumo stiprinimą, atsižvelgdamas į rekomendacijas, pateiktas po šaudynių Santa Fė mokykloje valstijos pietryčiuose.