Anksti šeštadienį Senos vanduo buvo pakilęs iki 6,1 m, bet tada pradėjo slūgti ir 8 val. (9 val. Lietuvos laiku) buvo nuslūgęs iki 5,77 m, pranešta Aplinkos apsaugos ministerijos interneto svetainėje.

Tačiau aukščiausio „raudono“ laipsnio pavojus buvo paskelbtas Pajūrio Senos ir Ero departamentuose šiauriniame Normandijos regione. Anksti sekmadienį pavojaus laipsnis buvo sumažintas iki „oranžinio“.

Pavojus buvo paskelbtas ir dar 15-oje regionų, tarp jų – Il de Franse, kuriame yra Paryžius, Lotaringijoje šalies šiaurės rytuose, taip pat – kai kuriuose centriniuose šalies rajonuose. „Meteo France“ sekmadieniui prognozavo lietų beveik visoje šalyje.

Pajūrio Senos valdžia pranešė, kad „kol kas reikšmingos žalos nebuvo“.

Kai kur Normandijoje draudžiamas eismas. Regiono sostinėje Ruane Sena yra patvinusi, bet iš krantų neišsiliejusi.

„Kaip tuomet, kai būna dideli (jūros) potvyniai ir atoslūgiai“, – sakė vienas uosto pareigūnas.

Visoje Europoje per potvynius žuvo mažiausiai 18 žmonių, žmonės įstrigo savo namuose, griuvo medžiai ir elektros stulpai, buvo blokuoti keliai ir geležinkeliai, o gelbėtojai užlietomis gatvėmis turėjo plaukioti valtimis.

Paryžiuje Luvro ir Orsė muziejai, esantys vienas priešais kitą skirtingose Senos pusėse, sekmadienį yra uždaryti jau trečia diena ir turi būti vėl atidaryti tik antradienį. Juose buvo skubama atsargumo dėlei perkelti meno vertybes iš rūsių į viršutinius aukštus.

Nors miesto pareigūnai perspėjo žmones neiti prie pavojingų upės vietų, ant tiltų fotografuoti dramatiškų vaizdų susirinko minios.

„Tai sunku įsivaizduoti, – netoli Dievo Motinos katedros sakė 25 metų vokietis Bente Wegneris. – Niekad nemačiau taip aukštai (pakilusio vandens)! Turėjom atsisakyti planų dėl pasiplaukiojimo laiveliu, bet bent jau turėsim supernuotraukų.“