Šie neramumai vyko per eitynes, nukreiptas prieš prezidento Emmanuelio Macrono viešojo sektoriaus reformas.

Paryžiaus policijos duomenimis, maždaug 1 200 kaukėtų ir juodas striukes vilkėjusių protestuotojų, skanduodami „Paryžiau, sukilk!“ ir „Visi nekenčia policijos“, prisijungė prie profsąjungų organizuojamų tradicinių Gegužės 1-osios eitynių už dirbančiųjų teises.

Grupė jaunų protestuotojų pamėgino sustabdyti eitynes ir tada puolė siaubti į rytus nuo Paryžiaus centro, šalia Austerlico stoties, esantį greitojo maisto restoraną „McDonald's“. Jis buvo padegtas.

Tada protestuotojai automobilių prekybos salone padegė dar kelias mašinas, taip pat ekskavatorių ir motorolerį, paskui save palikdami krūvas nuolaužų ir juodų dūmų debesis.

Vieni didžiausių pastarųjų mėnesių neramumų Paryžiuje kilo visuomenėje tvyrant įtampai dėl E. Macrono viešojo sektoriaus reformų ir po neseniai vykusių policijos susirėmimų su antikapitalistais skvoteriais Prancūzijos vakaruose.

Policija panaudojo ašarines dujas ir vandens patranką, kad išsklaidytų demonstrantus.

Pareigūnai pranešė, kad iš 276 per Gegužės 1-osios protestus areštuotų žmonių trečiadienį tebebuvo sulaikyti 109 asmenys.

„Žalos patyrė 31 įmonė. Dvi iš jų buvo padegtos. taip pat sudeginti 6 automobiliai, o dešimt transporto priemonių buvo apgadintos“, – nurodė policija.

Vizito į Australiją išvykęs prezidentas pasmerkė šiuos neramumus ir socialiniame tinkle „Twitter“ parašė: „Bus padaryta viskas kaltininkams identifikuoti ir patraukti atsakomybėn už jų veiksmus“.

E. Macronas pridūrė, kad su demonstrantais bus elgiamasi ryžtingai.

„Macronas mus siutina“

Policija anksčiau įspėjo, kad ekstremistinės grupės gali pasinaudoti Gegužės 1-osios eitynėmis išprovokuoti smurto proveržį, panašų į neramumus, vykusius pernai per demonstracijas prieš E. Macrono darbo reformas, taip pat per šalia vakarinio Nanto miesto įkurtos antikapitalistų stovyklos likvidavimą balandžio pradžioje.

„E. Macronas mus siutina“, – skelbė užrašas ant vieno iš plakatų, kurį laikė iškėlęs kaukėtas demonstrantas.

„Pavargome nuo šios kapitalistinės visa griaunančios sistemos ir nuo brutalių policijos veiksmų prieš visus, kurie jai nepritaria“, – AFP sakė 19-metis protestuotojas.

Plėšikavimo ir niokojimo vaizdai aptemdė tradicines Gegužės 1-osios eitynes, kuriose, policijos ir profsąjungų duomenimis, iš viso dalyvavo nuo 20 iki 55 tūkst. taikių protestuotojų.

Visoje šalyje eitynėse už dirbančiųjų teises dalyvavo apie 143 tūkst. žmonių – šiek tiek mažiau nei pernai, rodo vyriausybės duomenys.

Profsąjungos ir studentų organizacijos skatina visuomenę protestuoti prieš E. Macrono numatytą skolų slegiamos valstybinės geležinkelių įmonės SNCF pertvarką ir planus keisti priėmimo į universitetus tvarką.

Viešosios nuomonės apklausos rodo, kad prancūzai palaiko šias reformas, tačiau kritiškai vertina E. Macrono fiskalinę politiką, kuri esą palankesnė turtingiesiems, o ne dirbantiesiems ir viduriniajam visuomenės sluoksniui.

„E. Macronas yra turčių prezidentas“, – AFP sakė į pensiją išėjusi buvusi valstybės tarnautoja Genevieve Durand, dalyvavusi eitynėse šalies vidurio regione esančiame Klermone-Ferane.

Energija trykštantis 40-metis prezidentas, rinkimų kampanijos metu žadėjęs, kad padarys šalį labiau konkurencinga, sakė, jog nepasiduos spaudimui ir nenukryps nuo pasirinkto kurso.

„Vykdau tai, ką žadėjau“, – neseniai sakė E. Macronas viename interviu televizijai, duotame artėjant pirmosioms savo prezidentavimo metinėms, kurias minės gegužės 7 dieną.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)