Paryžiaus policijos departamentas nurodė, kad tas vyriškis maždaug pietų metu užpuolė „kelis žmones“ Vilžiuifo priemiesčio parke.

Keliems praeiviams pavyko išvengti užpuoliko, bet jo ataka pareikalavo mažiausiai vienos gyvybės. Komunos meras Franckas Le Bohellecas informavo, kad užpuoliko auka tapo vienas 56-erių Vilžiuifo gyventojas.

Tas vyras „vaikščiojo su savo žmona, kai prisiartino užpuolikas; jis norėjo apsaugoti savo žmoną ir jam teko peilio dūriai“, pasakojo meras.

Pasak vieno tyrimui artimo šaltinio, per ataką buvo sunkiai sužalotas kitas vyras, o viena moteris patyrė nesunkių sužalojimų.

Užpuolikas paspruko iš įvykio vietos, o vėliau gretimame L’Hai le Rozo priemiestyje jį nukovė policija.

Jam pavyko pabėgti iki prekybos centro, „kur jis, regis, ketino tęsti savo ataką“, televizijai BFMTV sakė L’Hai le Rozo meras Vincent'as Jeanbrunas.

„Laimei, greitai buvo pranešta policijai, kuri skubiai atvyko į įvykio vietą, kur jis buvo neutralizuotas“, – teigė V. Jeanbrunas.

Policija nenurodė, koks galėjo būti užpuoliko motyvas. Ataka įvyko likus vos keturioms dienoms iki žudynių laikraščio „Charlie Hebdo“ redakcijoje Paryžiuje penktųjų metinių. Tąkart du su „al Qaeda“ siejami broliai sušaudė 12 žmonių.

Aukšto lygio parengtis


Prancūziją nuo 2015 metų supurtė virtinė išpuolių, dėl kurių kaltinami džihadistai. Per šias atakas, tarp kurių buvo gerai organizuotų didelio masto išpuolių ir incidentų su pavieniais užpuolikais, žuvo daugiau kaip 250 žmonių.

Dėl šių atakų šalies saugumo tarnybos tebesilaiko aukšto lygio parengties.

Praėjus dienai po atakos „Charlie Hebdo“ redakcijoje kitas prancūzų ekstremistas, susijęs su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ (IS), viename Paryžiaus priemiestyje nušovė policininkę, o kitą dieną paėmė įkaitų žydų prekybos centre Paryžiaus rytuose ir nužudė keturis žmones.

Policija galiausiai nukovė visus tris užpuolikus, tačiau tai buvo tik virtinės Prancūziją sukrėtusių atakų pradžia.

Daugiausia žmonių – 130 – žuvo 2015-ųjų lapkričio 13 dieną per koordinuotas džihadistų atakas Paryžiuje. Tąsyk dešimt gerai ginkluotų užpuolikų per futbolo rungtynes atakavo nacionalinį stadioną. Vėliau buvo smogta keliems sostinės barams ir restoranams bei koncertų salei „Bataclan“.

2016 metų liepos 14-ąją Prancūzijos pietiniame kurorte Nicoje minint nacionalinę šventę – Bastilijos paėmimo dieną – užpuolikas, nukreipęs į minią sunkvežimį, nužudė 86 žmones. Užpuoliką nušovė policija.

2018-ųjų gruodį vienas prancūzų džihadistas atakavo kalėdinę mugę Strasbūre Rytų Prancūzijoje ir nužudė penkis žmones. Policija užpuoliką nukovė po dvi dienas trukusių gaudynių.

Naujausias toks incidentas įvyko pernai spalį, kai vienas policijos darbuotojas, atsivertęs į radikalųjį islamą, Paryžiaus centre įsikūrusioje policijos būstinėje peiliu subadė keturis kolegas.