Tyrėjai vis dar aiškinasi, koks buvo 39 metų Ziyedo Ben Belgacemo, kuris šeštadienį Orli pabandė atimti karės ginklą, išpuolio motyvas. Dėl šio incidento buvo surengtas didelio masto saugumo operacija ir buvo antrasis didžiausias pagal aptarnaujamų skrydžių skaičių Prancūzijos sostinės oro uostas.

„Sekmadienį atlikti toksikologiniai testai parodė 0,93 gramo alkoholio litre jo kraujo ir kanapių bei kokaino buvimą“, – sakė šaltinis.

Z.Ben Belgacemo tėvas anksčiau sekmadienį tvirtino, kad jo sūnus „nebuvo teroristas“ ir kad jo veiksmus nulėmė alkoholis ir narkotikai.

Prancūzijoje tunisiečių šeimoje gimęs Z.Ben Belgacemas šeštadienį ryte įrėmė pistoletą į galvą Orli oro uoste patruliavusiai karei ir atėmė jos šautuvą. Vyras pareiškė, kad nori „mirti už Dievą“.

Tada užpuoliką nušovė kiti du kariai.

Manoma, kad šis vyras anksčiau tą patį rytą sostinės šiaurėje šaudė į policininkus.

Z.Ben Belgacemo tėvas tvirtino, kad jo sūnus, anksčiau kalėjęs už ginkluotą apiplėšimą ir prekybą narkotikais, nebuvo ekstremistas.

„Mano sūnus nebuvo teroristas. Jis niekada nesimelsdavo ir gėrė“, – radijui „Europe 1“ sakė smarkiai priblokštas tėvas.

Pareigūnai dabar tiria užpuoliko telefoną.

Išpuolis buvo įvykdytas Prancūzijoje tebegaliojant nepaprastajai padėčiai, kuri buvo paskelbta dėl virtinės džihadistų atakų, nuo 2015-ųjų sausio nusinešusių daugiau kaip 230 žmonių gyvybių.

Dėl smurto saugumas tapo svarbiu klausimu prieš Prancūzijos prezidento rinkimus, kurių pirmasis ir antrasis ratai vyks balandžio 23-iąją ir gegužės 7-ąją.

Neįtrauktas į stebimų teroristų sąrašą

Z. Ben Belgacemo brolis ir pusbrolis, kurie kaip ir tėvas, buvo sulaikyti apklausai, sekmadienį buvo paleisti. Po išpuolio šeštadienį visi trys patys kreipėsi į policiją.

Kaip pranešama, Z.Ben Belgacemas penktadienio vakarą linksminosi bare su savo pusbroliu. Apie 7 val. šiauriniame Paryžiaus priemiestyje Garž le Gonese, kur vyras gyveno, dėl viršyto leistino greičio jį sustabdė policija.

Vyras išsitraukė ginklą, iššovė ir lengvai sužeidė vieną pareigūnę. Giminaičiai policijai papasakojo, jog netrukus po šio įvykio jis susisiekė su artimaisiais ir pasakė, kad „padarė kvailystę“.

Vėliau Z.Ben Belgacemas vėl pasirodė minėtame bare, kur vėl šaudė ir pavogė kitą automobilį. Tada jis nuvažiavo į oro uostą.

2015 metais jo atžvilgiu vyko tyrimas dėl įtarimų, kad jis kalėjime radikalizavosi, bet asmenų, kurie laikomi didele grėsme, sąraše jo pavardės nebuvo.

Paryžiaus prokuroras Francois Molins'as sakė, kad Z. Ben Belgacemas tikriausiai įsipainiojo į „kažkokią neapgalvotų poelgių virtinę, kuri darėsi vis destruktyvesnė“.

Po incidento Orli oro uostas buvo uždarytas, buvo atšaukta dešimtys skrydžių, bet sekmadienį po pietų viskas grįžo į normalias vėžes, sakė oro uosto atstovė.

Incidentas įvyko antrą Didžiosios Britanijos princo Williamo ir jo žmonos Kate vizito Paryžiuje dieną, bet vizito darbotvarkės niekaip nepaveikė.

„Susimoviau“

Z. Ben Belgacemo tėvas radijui „Europe 1“ sakė, kad sūnus po pirmo šaudymo į policininkus paskambino jam „nepaprastai susijaudinęs“.

„Jis man pasakė: „Tėti, prašom atleisti man. Susimoviau su policijos pareigūnu“, – pasakojo tėvas.

Nušauto Z.Ben Belgacemo kuprinėje buvo rasta talpa su benzinu, 750 eurų grynaisiais, Koranas, cigarečių pakelis ir žiebtuvėlis.

Šeštadienį per kratą jo bute buvo rasta nedidelis kiekis kokaino ir mačetė.

Svarbius objektus saugantys kariai per pastaruosius dvejus metus tapo keturių atakų taikiniu, tačiau tik nesmarkiai nukentėjo.

Vasario viduryje mačete ginkluotas egiptietis užpuolė ir nesunkiai sužeidė kareivį prie Luvro muziejaus Paryžiuje. Užpuoliką buvo pašautas.

Prezidentas Francois Hollande'as šeštadienį sakė, kad jo vyriausybė yra „pasiryžusi nenuilstamai kovoti su terorizmu“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)