Dieną prieš šalies ministras pirmininkas Edouardas Philippe oficialiai paskelbė apie griežtas socialinio kontakto mažinimo priemones, tačiau, panašu, miestiečių tai neišgąsdino: tiek gatvėse, tiek prie Senos pakrantės pilna žmonių.

Įsimylėjėlių porelės, šeimos su vaikais ir būreliai draugų pramogauja ant vejos netoliese Luvro muziejaus – žaliųjų zonų, uždarius daugumą parkų, dabar itin stinga.

Premjero nurodymu, šeštadienį uždaryta dauguma parduotuvių, restoranų ir pramogų vietų.

Griežtai rekomenduojama likti namuose ir išeiti tik būtinųjų pirkinių ar pasivaikščioti gamtoje, kur nėra žmonių, tačiau paryžiečiams tai nė motais.

„Manau, kad kalbu už visus, gyvenančius Paryžiuje – esame palikti be parkų, be sodų, tiesiog nėra kur pakvėpuoti grynu oru. O juk taip norisi saulės, ypač šiandien, kai toks puikus oras. Turime prisigalvoti veiklų, kad neišprotėtume. Juk imamės visų priemonių – dažnai plaunam rankas, vengiame viešojo transporto, laikomės atokiau vienas nuo kito. Visi gyvename tame pačiame bute, tad galime ir čia būti visi kartu. Svarbiausia atsargumas, tikrai galima ir toliau kokybiškai gyventi ir mėgautis“, – sakė devyniolikmetė studentė Maia Cochet.

Drastiškų priemonių prancūzams teko imtis po to, kai ligos atvejų skaičius šalyje per 72 valandas išaugo dvigubai. Nuo pirmadienio šalyje uždarytos mokyklos, tad moksleiviai nerimauja, ką reikės veikti turint tiek laisvo laiko.

„Susijaukė visas mūsų gyvenimas, pasikeitė planai, nes mes, studentai, neturime paskaitų. Gavome dvi ar tris savaites papildomų atostogų. Ką veikti turint tiek laisvo laiko? Sėdėti namie? Nemanau, kad taip. Manau, kad tai tiesiog proga pailsėti. Kai visa tai pasibaigs, gyvenimas grįš į savo vėžes“, – kalbėjo devyniolikmetė studentė Anouk Laplace.

Sekmadienį Prancūzijoje, nepaisant grėsmės, vyko pirmasis vietos valdžios rinkimų etapas, tačiau rinkėjų aktyvumas, lyginant su 2014 metais, buvo žymiai mažesnis.

E. Macronas kreipsis į šalies gyventojus

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas pirmadienį vakare kreipsis į nerimaujančius šalies gyventojus dėl koronaviruso protrūkio, privertusio uždaryti mokyklas, kavines ir restoranus.

Kaip sakoma prezidentūros pranešime, E. Macronas turi surengti pasitarimą su savo premjeru, patarėju kariniais klausimais, žvalgybos koordinatoriumi ir sveikatos apsaugos, vidaus reikalų, užsienio reikalų ministrais dėl sunkėjančios krizės, o paskui, 20 val. vietos (21 val. Lietuvos) laiku, per televiziją kreiptis į šalies gyventojus.

Per pasitarimą turi būti nuspręsta dėl papildomų kovos su koronavirusu priemonių.

Prancūzijoje COVID-19 susirgo daugiau kaip 5 tūkst. žmonių, o mirusiųjų nuo šios ligos yra 127. Sekmadienį paskelbta, kad per ankstesnes 24 val. šalyje užregistruota daugiau kaip 900 naujų užsikrėtimo atvejų.

Šimtų pacientų gydomi intensyviosios priežiūros skyriuose.

Prezidentūra paneigė plačiai pasklidusius gandus apie būsimą komendanto valandą ir priverstinį buvimą namuose visiems Prancūzijos piliečiams, nors to jau ėmėsi kaimyninės Ispanija ir Italija.

E. Macronas pirmadienį taip pat kalbėjosi su Europos Komisijos pirmininke Ursula von der Leyen, Vokietijos kanclere Angela Merkel ir Europos Vadovų Tarybos (EVT) pirmininku Charles'iu Micheliu dėl galimybės stiprinti Šengeno erdvės išorines sienas.

Prancūzijos prezidentas pirmadienį po pietų taip pat dalyvaus Didžiojo septyneto (G-7) lyderių vaizdo konferencijoje dėl koronaviruso.

Situacija šalyje „blogėja labai greitai“

Koronaviruso protrūkis Prancūzijoje „kelia didelį nerimą“ ir „situacija labai greitai blogėja“, pirmadienį teigė šalies sveikatos apsaugos tarnybos vadovas.

„Atvejų skaičius padvigubėja kas tris dienas“, – „France Inter“ radijo transliacijos metu sakė Jerome Salomonas.

„Norėčiau, kad mūsų piliečiai suvoktų, jog yra sergančių žmonių, kurie gydomi intensyvios terapijos skyriuje, ir kad jie skaičiuojami šimtais“, – tvirtino jis.

„Nerimą kelia tai, kad virusui greitai plintant ligoninėse gali nebeužtekti vietų, to norėtųsi išvengti“, – sakė J. Salomonas. Jis tvirtino, kad labiausiai paveiktos teritorijos yra netoli Vokietijos esantis Elzaso regionas ir Paryžius.

„Štai kodėl privalome lėtinti protrūkį, – teigė sveikatos apsaugos tarnybos vadovas. – Kiekvienas Prancūzijos gyventojas kasdien privalo savęs paklausti: kaip trečdaliu ar ketvirtadaliu galiu sumažinti sutinkamų žmonių skaičių? Likite namie, tai paprasta“.