Atnaujinta 06.29

Didžiulis gaisras, nuniokojęs Paryžiaus Švč. Dievo Motinos katedrą yra suvaldytas, ankstų antradienį pranešė Prancūzijos sostinės ugniagesių brigada, ištisas valandas kovojusi su liepsnomis.

„Gaisras visiškai suvaldytas. Jis iš dalies užgesintas, bet dar yra pavienių liepsnų, (kurias reikia) užgesinti“, – sakė ugniagesių atstovas pulkininkas leitenantas Gabrielis Plus.



Atnaujinta 02.15 val.

SVARBIAUSI FAKTAI: KAS NUTIKO PARYŽIUJE

Paryžiaus centre esančioje gotikinėje Švč. Dievo Motinos katedroje pirmadienio pavakarę kilo gaisras;


Katedros atstovas sakė, kad liepsnos apėmė visas katedros stogą laikančias medines konstrukcijas ir kad jos tikriausiai bus visiškai sunaikintos;





Šimtai žmonių susirinko ant Paryžiaus tiltų ir stebėjo besivystantį incidentą;

Pareigūnai nurodė, kad pagrindinę pastato dalį veikiausiai pavyko išgelbėti.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas, pirmadienį vakare apsilankęs prie didžiulio gaisro nuniokotos Paryžiaus Švč. Dievo Motinos katedros, pareiškė, kad šalies žmonės atstatys ją visi kartu.

„Atstatysime Dievo Motinos (katedrą) kartu“, – susijaudinęs ir apsiašarojęs sakė valstybės vadovas, bet pridūrė, kad „blogiausios baigties buvo išvengta“, ugniagesiams jau kelias valandas kovojant, kad būtų išgelbėti šio gotikos šedevro abu bokštai ir fasadas.

Prezidentas pažadėjo sutelkti „geriausius talentus“, kad būtų atkurta viskas, kas buvo sunaikinta.

„Tai, kas šį vakarą įvyko Paryžiuje ir Dievo Motinos katedroje, yra baisi tragedija, – pripažino E. Macronas. – Blogiausios baigties buvo išvengta, net jeigu ši kova dar ne visiškai laimėta, o kitos kelios valandos bus sunkios.“

41 metų prezidentas sakė, kad 850 metų senumo paminklas Paryžiaus širdyje yra „mūsų gyvenimo epicentras“, ir pažymėjo, kad katedra yra „visų prancūzų“, ar jie būtų tikintys, ar ne.

E. Macronas pareiškė, kad „nuo rytojaus“ paskelbs tarptautinį kreipimąsi, prašydamas padėti atstatyti milijonus Paryžiaus gyventojų ir svečių žavėjusį statinį.

„Ir atstatysime Dievo Motinos katedrą, nes būtent to tikisi prancūzai“, – kalbėjo prezidentas, stovėdamas šalia Paryžiaus merės Anne Hidalgo ir Paryžiaus arkivyskupo Michelio Aupetit.

Atnaujinta 00.30 val.

Paryžiuje apie 400 ugniagesių pirmadienį vakare stengėsi numalšinti „sunkiai valdomas“ liepsnas, apėmusias garsiąją Švč. Dievo Motinos katedrą, bet pareigūnai nurodė, kad pagrindinę pastato dalį veikiausiai pavyko išgelbėti.

Į įvykio vietą suvažiavo dešimtys specialiųjų mašinų; didelio spaudimo vandens čiurkšlės buvo liejamos ant įgriuvusio stogo ir navų.

„Nesame tikri, ar galėsim apsaugoti nuo (ugnies) išplitimo į šiaurinį bokštą“, – žurnalistams sakė vidaus reikalų ministro pavaduotojas Laurent'as Nunezas, turėdamas omenyje du didžiuosius akmeninius bokštus, sudarančius šio gotikos šedevro pagrindinį fasadą.

„Jeigu tai sugrius, galit įsivaizduoti žalos mastą“, – pridūrė jis.

Vis dėlto Paryžiaus ugniagesių tarnybos vadovas vėliau pareiškė, kad pagrindinė katedros struktūra buvo išgelbėta.

„Galime manyti, kad Dievo Motinos katedros pagrindinė struktūra buvo išgelbėta ir apsaugota“, – įvykio vietoje susirinkusiems žurnalistams sakė Paryžiaus ugniagesių brigados viršininkas Jeanas-Claude'as Gallet. Jis pridūrė, kad du pagrindinius bokštus veikiausiai pavyko išgelbėti.

Atnaujinta 00.04 val.

Naujausiomis žiniomis, pagrindinė katedros struktūra yra „išsaugota“, patvirtino ugniagesių atstovai.

Atnaujinta 23.30 val.



Paryžiaus ugniagesiai gelbėtojai nėra įsitikinę, kad jiems pavyks sustabdyti gaisrą, pasiglemžiantį Paryžiaus Švč. Dievo Motinos katedros stogą, pirmadienio vakarą pareiškė vyresnysis pareigūnas.

„Nėra aišku, ar mums pavyks sustabdyti link šiaurinio varpo bokšto plintančią ugnį. Jeigu jis sugrius, jūs galite įsivaizduoti žalos mastą“, – žurnalistams sakė generolas Jean'as-Claude'as Gallet.

Jis pridūrė, kad gaisrą gesina 400 ugniagesių.

Paryžiaus Dievo Motinos katedrą niokoja didžiulis gaisras

Įvykio vietoje esantis vidaus reikalų ministro pavaduotojas Laurentas Nunezas teigė, kad dėl gotikos paminklo išsaugojimo „nėra aišku“.

Atnaujinta 23.07 val.

Vatikanas pirmadienį pareiškė liūdintis dėl „neįtikimo“ gaisro, apėmusio Paryžiaus Švč. Dievo Motinos katedrą – „krikščionybės Prancūzijoje ir visame pasaulyje simbolį“.

„Reiškiame savo artumą su Prancūzijos katalikais ir Paryžiaus gyventojais. Meldžiamės už ugniagesius ir visus, visomis išgalėmis mėginančius suvaldyti šią dramatišką padėtį“, – sakoma Šventojo Sosto atstovo pranešime.

Atnaujinta 22.34 val.

Prie katedros ketina atvykti prezidentas Emmanuelis Macronas ir ministras pirmininkas Edouardas'as Philippe'as.






Atnaujinta 22.30 val.

Paryžiaus merės pavaduotojas Emmanuelis Gregoire'as sakė televizijai BFM, kad smailė „susmuko vidun“, padarydama „milžiniškos žalos“. Pasak jo, darbininkai stengiasi „išgelbėti visus meno kūrinius, kuriuos galima išgelbėti“.

Paryžiaus Dievo Motinos katedrą niokoja didžiulis gaisras

„Viskas dega“, - sakė Dievo Motinos katedros atstovas. - Iš santvaros, kurios dalis yra XIX, o kita dalis - XIII amžiaus, nieko neliks. Ar liepsnos pasieks ir skliautus, saugančius katedrą, kol kas nežinoma. Gaisro mastai pragaištingi, vėjas pučia liepsnas Vakarų kryptimi.

Ugniagesių automobiliai iš viso Paryžiaus skubėjo į Sitė salą Senos viduryje, kurioje stovi katedra. Ugniagesiai paragino gyventojus vengti teritorijos, kad „būtų padaryta vietos ugniagesių automobiliams. Paryžiaus merė Anne Hidalgo kalbėjo apie „siaubingą gaisrą“. Ji tviteryje taip pat paragino žmones paisyti užtvarų.

Dievo Motinos katedra ryjama liepsnų. Visos tautos jausmai.

Nepaisant to, krantinėse ir ant tiltų susispietė daugybė smalsuolių. Daugelis jų fotografavo mobiliaisiais telefonais.

Vienas katedros atstovas sakė, kad liepsnos apėmė visas katedros stogą laikančias medines konstrukcijas ir kad jos tikriausiai bus visiškai sunaikintos.

„Viskas dega, iš karkaso nieko neliks“, – naujienų agentūrai AFP sakė atstovas Andre Finot.

Atnaujinta 21.48 val.

Paryžiuje ugniagesiai pirmadienį skuba gelbėti neįkainojamus meno kūrinius iš pirmadienį užsidegusios Švč. Dievo Motinos katedros, patyrusios "milžinišką žalą" įgriuvus jos smailei, pranešė Prancūzijos sostinės merės pavaduotojas Emmanuelis Gregoire'as.

Vienas katedros atstovas sakė, kad liepsnos apėmė visas katedros vidaus medines konstrukcijas ir kad jos tikriausiai bus visiškai sunaikintos.

„Viskas dega“, - naujienų agentūrai AFP sakė atstovas Andre Finot.

Ugniagesių tarnyba nurodė, kad gaisras gali būti "potencialiai susijęs" su katedroje vykdytu 6 mln. eurų vertės smailės renovacijos projektu.

Atnaujinta 21.40 val.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas pirmadienį išreiškė „visos tautos jausmus“, matydamas Paryžiuje garsiąją Švč. Dievo Motinos katedrą apėmusį didžiulį gaisrą ir pastato smailės griūtį.


„Dievo Motinos (katedra) ryjama liepsnų. Visos tautos jausmai, – per „Twitter“ parašė valstybės vadovas.

Kaip ir visi mano tėvynainiai, liūdžiu matydamas, kaip šį vakarą dega dalis mūsų.

„Kaip ir visi mano tėvynainiai, liūdžiu matydamas, kaip šį vakarą dega dalis mūsų“, – pridūrė jis ir išreiškė solidarumą su „visais katalikais ir visais prancūzais“.

Atnaujinta 21.26 val.

Paryžiaus centre esančioje gotikinės Švč. Dievo Motinos katedros smailė nugriuvo.

Paryžiaus merės pavaduotojas Emmanuelis Gregoire'as transliuotojui „BFM Paris“ sakė, kad smailė „susmuko vidun“, padarydama „milžiniškos žalos“. Pasak jo, darbininkai stengiasi „išgelbėti visus meno kūrinius, kuriuos galima išgelbėti“.

Kol kas neaišku, ar per šį incidentą nukentėjo žmonių.

Nelaimė įvyko Prancūzijai besiruošiant švęsti Velykas.

Atnaujinta 21.10 val.

Vienas katedros atstovas sakė, kad gaisras įsiplieskė apie 18 val. 50 min. vietos (19 val. 50 min. Lietuvos) laiku.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas per „Twitter“ išreiškė susirūpinimą dėl šio „šiurpaus“ įvykio ir pasiūlė liepsnoms malšinti panaudoti priešgaisrinius orlaivius.

„Labai šiurpu stebėti didžiulį gaisrą Dievo Motinos katedroje Paryžiuje. Galbūt jam užgesinti būtų galima panaudoti skraidančius vandennešius. Būtina veikti greitai!“ – rašė jis.

Šimtai žmonių susirinko ant Paryžiaus tiltų ir stebėjo besivystantį incidentą; daugelis filmavo išmaniaisiais telefonais, pasakojo vienas naujienų agentūros AFP žurnalistas.

Papildyta 21.02 val.

Dėl Paryžiaus Dievo Motinos katedrą apėmusio gaisro Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas atšaukė planuotą savo kalbą per televiziją. Tai vakare pranešė Eliziejaus rūmų atstovas.

Buvo planuota, kad E. Macronas pirmadienį per televiziją kreipsis į tautą ir, praėjus penkiems mėnesiams nuo „geltonųjų liemenių“ protestų pradžios, paskelbs apie naujas lengvatas prancūzams.

Socialiniuose tinkluose paskelbtose nuotraukose ir vaizdo įrašuose matyti liepsnos ir didžiuliai dūmų debesys, kylantys virš vieno lankomiausių Europos architektūros paminklų.

Policija kol kas incidento nekomentuoja.

Agentūros AFP informacija, gaisras gali būti susijęs su renovacijos darbais. Gaisras pastebėtas 18.50 val. Paryžiaus policija paprašė praeivių vengti teritorijos, kad galėtų laisvai privažiuoti gelbėjimo tarnybos.

AFP reporterio teigimu, milžiniškos liepsnos sunaikino dalį stogo.

Paryžiaus merė Anne Hidalgo tviteryje rašė: „Dievo Motinos katedroje liepsnoja siaubingas gaisras. Ugniagesiai mėgina sukontroliuoti liepsnas“. Ji paprašė netrukdyti gelbėtojams dirbti.

Dievo Motinos katedra yra viena pagrindinių Paryžiaus turistų atrakcijų, kasmet ją aplanko milijonai žmonių. Katedra stovi miesto širdyje Sitė saloje. Jos istorija siekia XII amžiaus vidurį. Kol katedra buvo pastatyta, praėjo beveik 200 metų. Gotikinio stiliaus Dievo Motinos katedra yra 127 metrų ilgio, 40 metrų pločio ir iki 33 metrų aukščio.

Jeigu šiuo metu esate Paryžiuje, pasidalinkite nuotraukomis arba filmuotais vaizdais!

Papildysime.