Bendrovės „Planet Labs“ iš palydovų darytos nuotraukos, kuriomis pasinaudojo „38 North“ darbuotojai, rodo vietovės reljefus iki ir po bandymų (2017 metų rugsėjo 1 ir 4 dienomis).

38 North nuotr.

„38 North“ pažymi, kad nuošliaužų pėdsakai Mantapsano kalno (jo aukštis – 2204 metro virš jūros lygio) rajone yra patys stipriausi, lyginant su ankstesniais penkiais branduoliniais bandymais. Ten pat pažymima, kad kol kas nėra įrodymų, kad kalnas griūtų. Pagal viską sprendžiant, jo viduje buvo atliktas hipotetinis termobranduolinis bandymas.

„South China Morning Post“ duomenimis, Šiaurės Korėjos branduoliniai bandymai buvo vykdomi daugmaž tame pačiame regione. Matavimai, kuriuos atliko daugiau kaip šimtas stebėsenos centrų, nustatė ne daugiau kaip šimto metrų paklaidą seisminių bangų šaltinio lokalizacijoje. Ekspertai baiminasi, kad Mantapsanui tenkantis krūvis gali išprovokuoti jo griūtį, o tuo pačiu ir teritorijos radiacinį pažeidimą.

38 North nuotr.

Netoli Mantapsano kalno yra didžiausia Šiaurės Korėjos koncentracijos stovykla, kurios kaliniai, kaip spėjama, dalyvavo bandymo poligoną aptarnaujančio požeminių tunelių tinklo statybose.

38 North nuotr.

Šiaurės Korėja rugsėjo 3 dieną, sekmadienį, paskelbė atlikusi sėkmingą tarpkontinentinei balistinei raketai skirto vandenilinio užtaiso požeminį bandymą. Rugsėjo 6 dieną Japonijos specialistų pateikti naujausi seismologiniai duomenys rodo, kad sprogimo galingumas siekė apie 160 kilotonų.