Kumbre Vjechos ugnikalnis, esantis 85 tūkst. gyventojų turinčioje La Palmos saloje, išsiveržė rugsėjo 19 dieną. Iš jo liejasi lavos upės, lėtai šliaužiančios jūros link ir antradienį iškart po 23 val. vietos laiku pasiekusios vandenį.

Ekspertai įspėjo, kad iki baltumo įkaitusiai magmai įsiliejus į jūrą ore gali pasklisti rūgščių dujų debesys, galintys sudirginti odą, akis ir kvėpavimo takus, dėl to gali sutrikti kvėpavimas. Tačiau naktį vėjas nupūtė dujas į jūrą ir sumažino riziką, sakė Kanarų salos Pevolkos ugnikalnių ekstremalių situacijų komiteto vadovas Rubenas Fernandezas. „Tame rajone pučia stiprus vėjas, genantis dujų debesį į jūrą, tad pavojus vietos gyventojams daug mažesnis“, nei iš pradžių bijota, sakė jis Ispanijos visuomeniniam radijui.

Visuomeninė televizija rodė vaizdus, kaip žėrinčios lavos srautas plūsta į jūrą, skleisdamas didžiulius garų ir dujų debesis. Maždaug 300 Tazakortės miestelio ir jo apylinkių gyventojų ankstų pirmadienį buvo nurodyta likti namuose, kad apsisaugotų nuo pasklidusių dujų.

„Šiuo metu nėra jokių požymių, verčiančių manyti, kad koks nors pavojus iškilo tiems, kurie liko savo namuose, taip pat ir skubios pagalbos komandoms, kurios laikosi saugaus atstumo“, – sakė R. Fernandezas.

Salos vyriausybė nustatė 3,5 km draudžiamą zoną sausumoje ir dviejų jūrmylių perimetrą jūroje, kad žmonės būtų saugūs.

Vyriausybė antradienį skyrė 10,5 milijono eurų pagalbą išsiveržimo aukoms, visų pirma būstui tiems, kurių namus prarijo lava.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)