Kitą dieną po atakos, per kurią žuvo trys žmonės, o dar per 180 buvo sužeisti, JAV Federalinis tyrimų biuras (FTB) nurodė, kad tos primityvios bombos galėjo būti pagamintos naudojant greitpuodžius. Tokie užtaisai dažnai būdavo naudojami per išpuolius, vykdytus nuo Afganistano iki Prancūzijos nuo praeito amžiaus 10-o dešimtmečio.

"Tarp daiktų, kurių liekanų rasta, buvo juodo nailono skiaučių - tikriausiai iš kuprinės, taip pat, regis, šratų ir vinių nuolaužų, tikriausiai sudėtų į greitpuodį", - FTB skyriaus Bostone vadovas Rickas DesLauriers (Rikas DeLorjė) sakė žurnalistams.

Abi bombos buvo sudėtos į tamsios spalvos nailoninius krepšius arba kuprines, pridūrė R.DesLauriers.

Sprogmenų specialistai ir kinologai su specialiai dresuotais šunimis išnaršė sprogdinimų teritoriją Boilstono gatvėje, kurioje buvo garsaus kasmet rengiamo tarptautinio Bostono maratono bėgimo finišo linija. Pareigūnai rastas sprogmenų liekanas išsiuntė išsamiau ištirti FTB laboratorijoje Kvantike Virdžinijos valstijoje.

"Įvykio vietą ištirti tikriausiai prireiks kelių dienų", - sakė specialusis agentas Gene'as Marquezas (Džinas Markesas), vadovaujantis Alkoholio, tabako, šaunamųjų ginklų ir sprogmenų kontrolės biuro skyriui Bostone.

Policijos pareigūnai, kurie dar nėra įsitikinę, ar šią ataką organizavo vietos veikėjai, ar užsieniečiai, sakė, kad ta teritorija prieš bėgimą buvo patikrinta du kartus, tačiau nebuvo rasta jokių sprogmenų.

Greitosios pagalbos darbuotojai ir gydytojai, teikę pagalbą aukoms, nurodė, kad sprogus bomboms veikiausiai pažiro vinys, šratai ir kitokios metalo nuolaužos. Šios skeveldros žalojo žmones, daugiausiai apatinę kūno dalį, o kai kuriems pacientams teko amputuoti galūnes.

"Jų kūnuose radome įvairių aštrių daiktų, - sakė Masačusetso pagrindinės ligoninės traumų chirurgijos skyriaus vadėjas George'as Velmahosas (Džordžas Velmahosas). - Tikriausiai tose bombose buvo daug metalo dalelių - mes ištraukėm šratų ir vinių."

Sprogstamieji užtaisai "tikriausiai buvo ant žemės, todėl buvo tikėtini apatinių galūnių sužalojimai", pridūrė jis.

Palyginti nedidelė abiejų sprogimų galia ir po jų pakilę tiršti balti dūmai rodo, kad užtaisuose veikiausiai nebuvo kariuomenės naudojamų plastinių sprogmenų, tokių kaip C4 arba "Semtex", kurių sprogimai daug smarkesni ir paskleidžiantys juodus dūmus, nurodė ekspertai.

Daugiausiai buvo spėliojama, kokio tipo savadarbiai sprogmenys buvo panaudoti: daugelio nuomone, tai galėjo būti iš vamzdžių pagamintos bombos arba acetono peroksido sprogmenys, kuriuos gana lengva pagaminti ir paslėpti.

Acetono peroksido (TATP) užtaisai buvo panaudoti 2007 metais per sprogdinimus Londone, 1996 metais per išpuolį Atlantos olimpinėse žaidynėse, taip pat per nesėkmingą "batų sprogdintojo" Richardo Reido (Ričardo Rido) mėginimą detonuoti bombą 2001-ųjų gruodį lėktuve, skridusiame į Majamį.

Tačiau šis organinis peroksidas labai nestabilus ir jautrus kaitrai bei trinčiai, o tokius sprogmenis naudojantys bombų gamintojai dažnai susižaloja, netikėtai joms detonavus.

Džihadistų interneto forumuose, įskaitant Jemene veikiančio tarptautinio teroristų tinklo "al Qaeda" padalinio tinklalapį, pateikiamose bombų gamybos instrukcijose dažnai siūloma naudoti greitpuodžius, nurodo ekstremistų portalus stebinti žvalgybos organizacija "SITE Intelligence Group".

2010 metais Arabijos pusiasalio "al Qaida" (AQAP) anglų kalba leidžiamo žurnalo pirmajame numeryje buvo išspausdintas straipsnis, kuriame aprašoma, kaip pasigaminti bombą naudojant greitpuodį ir metalo gabaliukus.

Straipsnyje "Pasigaminkite bombą savo mamytės virtuvėje" (Make a Bomb in the Kitchen of Your Mom) taip pat buvo nuotrauka, kurioje matoma kuprinėje paslėpta bomba.

Amerikoje veikiantys baltųjų rasės pranašumo apologetai atkreipė dėmesį į šį straipsnį ir interneto forumą "Stormfront", nurodydami, kad ten pateikiamus bombų gamybos aprašymus "labai rekomenduojama perskaityti", praneša SITE.

Bombos, kurių korpusams buvo panaudoti greitpuodžiai, buvo naudojamos per virtinę atakų Prancūzijoje 1995-2003 metais, o JAV Nacionalinio saugumo departamentas buvo paskelbęs aplinkraštį, perspėjantį pareigūnus atkreipti dėmesį, kad ekstremistai gali naudoti iš greitpuodžių pagamintas bombas.

Tame dokumente rašoma, kad šio "metodo dažniau mokoma afganų teroristų mokymo stovyklose" ir iš greitpuodžių pagamintos bombos buvo naudojamos per sprogdinimus arba mėginimus surengti tokias atakas Indijoje ir Alžyre, taip pat per vieną išpuolį Nepale.