Senatoriai 39 balsais prieš 4 pripažino 61-erių F. Lugo, buvusio katalikų kunigo, kaltę, kai policijai praėjusią savaitę vykdant bežemių valstiečių iškeldinimo iš užimtų žemių operaciją žuvo 17 žmonių.

Po valandos, džiūgaujant Kongreso viduje ir kilus riaušėms išorėje, naujuoju Paragvajaus lyderiu buvo prisaikdintas 49-erių viceprezidentas Federico Franco.

"Šis procesas vyko šiek tiek per greitai ir nustebino mane bei visus paragvajiečius", - pasakė F. Franco, praėjus kelioms valandoms po priesaikos, kai jis pasirengė prisaikdinti ministrus.

Policininkai, kai kurie raiti, ašarinėmis dujomis ir vandens patranka mėgino išblaškyti tūkstančius prie Kongreso susirinkusių žmonių, kurie skandavo "Lugo, prezidentas!" ir vertė tvoras.

Prieš išeidamas iš prezidentūros F. Lugo, šalies lyderiu tapęs 2008-aisiais kaip vargšų gynėjas, ragino visus laikytis rimties.

"Aš paklustu Kongreso sprendimui, - pareiškė F.Lugo ir pridūrė: - Paragvajaus istorija ir demokratija sunkiai sužeista".

"Šiandien aš pasitraukiu kaip prezidentas, bet ne kaip Paragvajaus pilietis, - sakė jis, - kad nekaltųjų kraujas nebūtų pralietas".

Senato veiksmais jis piktinosi. "Visa tai panašiau į perversmą, tai parlamento (įvykdytas) perversmas, įvilktas į teisinę procedūrą".

Pasipiktinimą reiškė ir kaimyninės šalys - ne tik kairiųjų valdomos Bolivija, Nikaragva ir Venesuela, bet ir centro bei dešiniųjų partijų valdomos Argentina ir Čilė.

"Nėra jokių abejonių, kad Paragvajuje įvykdytas perversmas. Tai neleistina",- sakė Argentinos prezidentė Cristina Kirchner.