„Paprasčiausiai nežinau“, – per radiją sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas, kai jo buvo paprašyta pakomentuoti teiginį, kad buvęs Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius, kuris vasario mėnesį pabėgo į Rusiją, ir jo šeimos nariai tapo Rusijos piliečiais.

Tačiau D. Peskovas vėl patvirtino, kad V.Janukovyčiui Rusijoje oficialiai suteikta apsauga.

„Rusijos valstybė ėmė jį saugoti ir taip toliau. O kas dėl kitko, aš paprasčiausiai nežinau detalių, todėl nieko negaliu jums pasakyti“, – sakė D. Peskovas radijui „Echo Moskvy“.

Anksčiau penktadienį Ukrainos vidaus reikalų ministro padėjėjas pareiškė, kad V. Putinas slaptu įsakymu suteikė V. Janukovyčiui ir jo sąjungininkams Rusijos pilietybę.

Antonas Heraščenka sakė, jog jo šaltiniai taip pat pranešė, kad Rusijos pilietybė buvo suteikta ir V. Janukovyčiaus, buvusio Ukrainos premjero Mykolos Azarovo ir buvusio generalinio prokuroro Viktoro Pšonkos šeimų nariams.

„Azarovui, Pšonkai, Janukovyčiui ir jų šeimoms už Ukrainos interesų išdavimą, savivalės bakchanaliją ir savo piliečių šaudymą Putinas suteikė Rusijos pilietybę“, – parašė jis „Facebook“.

„Janukovyčiaus, Pšonkos, Azarovo šeimoms pavyko susitarti su Putinu dėl Rusijos pilietybės suteikimo ir jie gali kol kas jaustis ... komfortiškai. Iš operatyvinių šaltinių informacijos sužinojau, kad pilietybė Ukrainos išdavikams buvo suteikta atskiru slaptu Rusijos prezidento Putino įsaku, kaip apdovanojimas už ištikimą tarnybą – (Ukrainos) nacionalinio saugumo, gynybos, teisėsaugos sistemos ir ekonomikos griovimą“, – rašė A. Heraščenka.

Rusijos federalinės migracijos tarnybos Maskvoje atstovė AFP sakė, kad „kol kas“ negali komentuoti šio pranešimo.

V. Janukovyčiaus atžvilgiu Ukrainoje vyksta kriminalinis tyrimas ir pareigūnai Kijeve sakė, kad net jei jis gavo rusišką pasą, jis jo neapsaugos nuo baudžiamojo persekiojimo.

„Tai jokiu būdu nebus kliūtis (tyrimui)“, – žurnalistams sakė Ukrainos saugumo tarnybos vadovo padėjėjas Markijanas Lubkivskis.

Rusija seniai buvo laikoma saugiu prieglobsčiu nušalintiems lyderiams, tarp jų – buvusiam centrinės Azijos valstybės Kirgizijos prezidentui Askarui Akajevui.

Buvusio Jugoslavijos ir Serbijos prezidento Slobodano Miloševičiaus našlė Mirjana Markovič ir jos sūnus Marko Miloševičius, kaip pranešama, taip pat gyvena Rusijoje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (282)