Socialiniuose tinkluose prasidėjo ginčai dėl kelių konkrečių nuotraukų, kurios leidžia daryti išvadą – ne visi akcijos dalyviai jose dalyvavo savo noru, rašo BBC.

Akciją „Nemirtingasis pulkas“ dauguma įvardija kaip vieną iš jautriausių ir nuoširdžiausių, esą tokios nebuvo jau labai seniai: akcijos dalyviai nešė plakatus su artimųjų ir giminaičių, dalyvavusių Antrajame pasauliniame kare, nuotraukomis. Dalyvauti galėjo visi norintys.

Vien Maskvoje ši akcija sulaukė beveik pusės milijono žmonių, tvirtina organizatoriai.

Po renginio socialiniuose tinkluose pradėtos viešinti nuotraukos, kuriose matomi į krūvą sumesti plakatai. Atsirado pastebėjusiųjų, kad žygyje dalyvavo ir tokių, kuriems už tai buvo sumokėta arba jie buvo priversti tai daryti.

Kiti kėlė klausimą, kaip galėjo akcijos dalyviai, pasibaigus žygiui, taip nepagarbiai pasielgti su plakatais, kuriuose pavaizduoti jiems artimi žmonės.

Tamsioji šventės pusė

Vienoje iš nuotraukų – plakatai sumesti krūvą, kitose – palikti likimo valiai šalia šiukšlių konteinerio.

Kaip rusiškai BBC tarnybai sakė nuotraukų autorius Aleksandras Krivošapkinas, „kadras darytas viename kieme netoliese metro stoties „Novokuzneckaja“ gegužės 9 dienos vakarą“.

Daugiausia reakcijos sulaukusios nuotraukos, kurioje matomi nepagarbiai į krūvą sumesti plakatai, autorius Denisas Bezgačinas į BBC užklausą neatsakė, nuotraukos komentuoti nepanoro, o vėliau ją iš interneto pašalino.

Nepaisant to, kol nuotrauka buvo fotografo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“, jos autorius parašė, kad numestus plakatus užfiksavo tiesiog eidamas pro šalį. Jis ir pats dalyvavo akcijoje, todėl teigia nesuprantąs, kaip galima taip elgtis.

Dar viena skandalingų nuotraukų autorė netrukus jas iš savo paskyros „Instragram“ ištrynė, argumentuodama, kad vaizdai „sukėlė didžiulį rezonansą ir tapo propagandos įrankiu“.

„Šia nuotrauka tenorėjau parodyti, kad yra ir tamsioji medalio pusė, negalima taip elgtis. Akcijoje „Nemirtingasis pulkas“ dalyvavo milijonai žmonių, Antrojo pasaulinio karo didvyrių artimieji, nuoširdūs ir atviri žmonės. Nuotraukoje užfiksuota dalis tikrovės, kuri, deja, labai liūdna. Suprantama, visada atsiranda žmonių, kurių veiksmus galima ir būtina aptarti“, – savo sprendimą pakomentavo vienos iš skandalingųjų nuotraukų autorė.

Vienas iš akcijos „Nemirtingasis pulkas“ organizatorių Sergejus Lapenkovas iš Tomsko BBC sakė, kad jo organizacija – tarpregioninis istorinis ir patriotinis judėjimas „Nemirtingasis pulkas“ – aiškinasi, kas taip galėjo pasielgti su plakatais.

„Per ketverius „Nemirtingojo pulko“ metus nė karto nebuvo tokio incidento“, – teigia organizatorius.

Atminimo akcijos rengėjų teigimu, jie neatmeta galimybės, kad toks incidentas galėjo įvykti dėl akcijos organizatorių Maskvoje noro bet kokia kaina į renginį pakviesti kuo daugiau žmonių, tačiau teigia, kad išvadas daryti dar per anksti.

„Iš anksto skelbta, kad akcijoje Maskvoje dalyvaus pusė milijono žmonių, nors skaičiai tikrai ne patys svarbiausi, svarbiausia mintis ir atmintis. Tikrai nebuvo reikalo iš anksto specialiai mobilizuoti žmonių. Jų ir taip buvo sunkiai protu suvokiamas skaičius“, – įsitikinęs S. Lapenkovas.

Maskvoje „Nemirtingojo pulko“ akciją organizavo prokremliškai nusiteikęs „Visos Rusijos liaudies frontas“ – jis buvo užsibrėžęs tikslą surengti masiškiausią akciją per pastaruosius metus.

Akcijos svarbą ir mastą iliustravo ir iškalbingas faktas, kad šiemet prie jos Raudonojoje aikštėje prisijungė ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, kuris, kaip skelbė Rusijos žiniasklaida, nešė plakatą su savo tėvo atvaizdu.

Tinklaraštininkai ieško atsakymo į klausimą, kodėl, pasibaigus akcijai, dalis plakatų buvo tiesiog sumesti į krūvą.

Akcijai Maskvoje skirtoje svetainėje klausimų ir atsakymų skiltyje teigiama: jeigu akcijoje planavęs dalyvauti žmogus, pavyzdžiui, dėl prastos sveikatos negalės to padaryti, jo plakatą gali nešti kitas asmuo.

Internautai mano, kad tokiu atveju žmonės tikrai galėjo negarbingai pasielgti su kai kuriais plakatais, nes juose buvo vaizduojami ne jų artimieji. Nepaisant to, nemažai manančiųjų, kad plakatams nepagarbą specialiai išreiškė provokatoriai.

Patvirtinti arba atmesti šias ar kitas hipotezes pakalbinus akcijos Maskvoje organizatorių atstovus nepavyko: gegužės 11 diena Rusijoje – laisvadienis.

Visuomenės aktyvistai

Idėją atminimo akciją pavadinti „Nemirtinguoju pulku“ 2011 metais Tomske sugalvojo televizijos TV-2 darbuotojai. 2012 metais centrinėmis miesto gatvėmis pražygiavo daugiau nei 6 tūkst. žmonių.

„Idėja 2011 metais kilo mano bičiuliui Igoriui Dmitrijevui. Veteranų lieka vis mažiau, o jiems skirti minėjimai buvo labai formalūs, o mums norėjosi gyvybės. Idėja labai paprasta – mes negalime susigrąžinti veteranų, tačiau bent jau parodykime visiems plakatus su jų atvaizdais.

Ir ne šiaip sau veteranų, bet mūsų senelių ir prosenelių. 2012 metais apie savo sumanymą papasakojome vietos žmonėms, žmonėms ši mintis patiko“, – pasakoja S. Lapenkovas.

Dabar akcijos Maskvoje organizatoriai, anot S. Lapenkovo, veikia atskirai nuo Tomsko ir kitų regionų organizacijų, rengiančių tokius atminimo žygius kituose Rusijos miestuose.

„Internete pamatėme nuotrauką. Į krūvą sumesti plakatai su fronte kovojusiųjų atvaizdais. Pasibaigus „Nemirtingojo pulko“ akcijai. Panašu, kad nuotrauka autentiška. Jeigu tai ne klastotė, tai reiškia viena – administracija pasistengė kaip reikiant. Iš visų jėgų. Padirbėjo. Suorganizavo. Pasistengė dėl skaičiaus. Šaunuoliai. Niekas savo senelio atvaizdo nenumestų, kur papuolė. Patys matome, kuo baigiasi bandymas iš viršaus tvarkyti tokius reikalus“, – skandalą komentuoja vyriausiasis TV-2 redaktorius Viktoras Mučnikas.

Iš esmės akciją „Nemirtingasis pulkas“ socialiniais tinklais besinaudojantieji vertina palankiai – ši akcija priimtina tiek Rusijos valdžios šalininkams, tiek kritikams.

„Akcija gera, nė vieno blogo atsiliepimo nemačiau ir pats negalėčiau pasakyti nė vieno blogo žodžio. Ši akcija kardinaliai skiriasi nuo kitų biurokratinių tokio masto renginių. Manau, kad ji turi realių galimybių pergyventi ir Putino režimą“, – teigia žurnalistas Olegas Kašinas.

Dauguma tų, kurie nežino šios akcijos atsiradimo istorijos, per klaidą jos sumanymą priskiria Rusijos valdžiai, tačiau vis tiek idėją karštai palaiko.

Požiūris, kuriuo vadovaujasi dauguma komentatorių: nors ši masinė akcija ir pasitarnavo kaip atminimo akcija, abejotina, ar joje galėjo dalyvauti pusė milijono žmonių.

„Niekaip nesuprantu, kam reikėjo to spektaklio – kviestinių žmonių, svetimų žmonių fotografijų... Pas mus Sankt Peterburge žmonės nešė savo artimųjų portretus, savo noru, oriai ir pagarbiai. Ėjo praktiškai visi mano pažįstami. Apie Maskvą nieko nežinau, bet manau, kad ten buvo taip pat. Koks tų niekieno plakatų tikslas? Bijojo, kad ateis per mažai žmonių? Neturėjo, kur dėti pinigų?“, – bendrą nuotaiką išsakė „Živoj Žurnal“ naudotojas, slapyvardžiu imagri.