„Vakar po pietų Fulgence Kayishema – vienas labiausiai pasaulyje ieškomų bėglių, atsakingų už genocidą, – buvo suimtas per bendrą operaciją Parlo mieste, Pietų Afrikos Respublikoje“, – sakoma Tarptautinio Baudžiamųjų Tribunolų Mechanizmo (MICT) tyrėjų pranešime.

Per 100 dienų trukusias žudynes Ruandoje ekstremistai hutai nužudė maždaug 800 tūkst. žmonių, daugiausia etninių tutsių.

F. Kayishema, buvęs teisminės policijos inspektorius, kaltinamas genocidu, bendrininkavimu ir sąmokslu vykdyti genocidą bei nusikaltimais žmoniškumui. MICT svetainėje sakoma, kad jis slapstėsi nuo 2001 m. liepos mėnesio.

Jis įtariamas kartu su kitais nužudę daugiau nei 2000 tutsių vyrų, moterų ir vaikų, prisiglaudusių vienoje katalikų bažnyčioje. „F. Kayishema tiesiogiai dalyvavo planuojant ir vykdant šias žudynes (...) nupirko ir dalijo benziną bažnyčiai su pabėgėliais sudeginti, – sakoma pareiškime. – Kai tai nepavyko, F. Kayishema su kitais buldozeriu sugriovė bažnyčią, palaidojo ir nužudė viduje buvusius pabėgėlius (...) per kitas dvi dienas suorganizavo lavonų perkėlimą iš bažnyčios teritorijos į masines kapavietes“.

Hagoje ir Tanzanijos Arušos mieste įsikūrę MICT tyrėjai 2015 m. perėmė darbą iš Tarptautinio Baudžiamojo Tribunolo Ruandai (ICTR), po genocido įsteigto Jungtinių Tautų.

Bėglys areštuotas per bendrą MICT bėglių sekimo komandos ir PAR valdžios institucijų operaciją, sakoma pareiškime. „Fulgence Kayishema buvo bėglys daugiau nei dvidešimt metų. Jo areštas garantuos, kad jis galiausiai bus teisiamas už įtariamus nusikaltimus", - sakoma MICT vyriausiojo prokuroro Serge'o Brammertzo pareiškime.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją