79 metų kaltinamajam pareikšta 16 kaltinimų dėl sukčiavimo, kyšininkavimo ir turto prievartavimo. Ši byla susijusi su naikintuvų, patrulinių laivų ir kariškos ekipuotės pirkimu iš penkių Europos valstybių 1999 metais. Pirkimų suma siekė 30 mlrd. PAR randų, pagal to meto kursą – beveik 5 mlrd. JAV dolerių (4,1 mlrd. eurų).

Tuo laikotarpiu, kai prie šalies vairo stovėjo Thabo Mbeki, J. Zuma užėmė viceprezidento postą.

Jis kaltinamas paėmęs 4 mln. randų kyšių iš Prancūzijos gynybos technologijų milžinės „Thales“.

Stojęs prieš teismą rytiniame Pitermaricburgo teisme, kur susirinko daugybė jo rėmėjų ir artimųjų, J. Zuma atrodė abejingas.

Tamsiai mėlynu kostiumu nepriekaištingai apsirengęs ir raudoną kaklaraištį pasirišęs eksprezidentas ant veido dėvėjo apsauginę kaukę. Teisėjas Pietas Koenas ne kartą paprašė jo asmeniškai patvirtinti jo advokato atsakymą, atsižvelgiant „į svarbą to, apie ką kalbame“.

„Aš esu nekaltas“, – nedvejodamas pareiškė J. Zuma.

„Thales“ taip pat nepripažino savo kaltės dėl kaltinimų korupcija ir pinigų plovimu.

Kompanijos advokatai teisme sakė, kad „Thales“ niekada nedavė jokio kyšio J. Zumai, kad išvengtų kokio nors tyrimo dėl prekybos ginklais.

J. Zuma savo kaltės nepripažinimo pareiškimą padarė po ilgus metus trukusių bylos nagrinėjimo atidėliojimų. Dauguma Pietų Afrikos Respublikos gyventojų sako, kad teismas paskelbs istorinį nuosprendį visam jo prezidentavimui.

Buvusio lyderio advokatai paprašė nušalinti valstybės kaltintojų pusei atstovaujantį teisininką Billy Downerį, apkaltinę jį šališkumu.

„Ant kortos pastatyta jo teisė į teisingą teismą“, – sakė J. Zumos gynybos advokatas Dali Mpofu.

Kitas teismo posėdis numatytas liepos 19 dieną. Per visą bylos nagrinėjimą prokurorai turėtų iškviesti maždaug 200 liudytojų duoti parodymus.

Valdančioji partija, Afrikos nacionalinis kongresas (ANC), privertė J. Zumą atsistatydinti 2018 metais po virtinės korupcijos skandalų.

Pasak kritikų, devynerius J. Zumos prezidentavimo metus šalyje vešėjo korupcija ir kronizmas, valstybinio turto švaistymas.

Jo įpėdinis Cyrilas Ramaphosa žadėjo padaryti galą giliai įsišaknijusiai korupcijai, tačiau susiduria su J. Zumą palaikančių ir visuomenės palaikymą turinčių veikėjų pasipriešinimu ANC.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)