Vašingtonui vis didesnį susirūpinimą kelia Kinijos stiprėjimas Ramiojo vandenyno regione, kur ši bando prisivilioti valstybes įvairiomis diplomatinėmis ir finansinėmis paskatomis mainais į strateginę paramą.

Gynybos ministras Win Bakri Daki pasirašė susitarimą su JAV valstybės sekretoriumi Antony Blinkenu prieš prasidedant JAV susitikimui su 14 pietinių Ramiojo vandenyno salų valstybių vadovais sostinėje Port Morsbyje.

„Sudarytas bendradarbiavimo gynybos srityje susitarimas“, – per pasirašymo ceremoniją sakė Papua Naujosios Gvinėjos ministras pirmininkas Jamesas Marape, pridurdamas, kad Ramiojo vandenyno sala „stiprina“ savo santykius su JAV.

A. Blinkenas sakė, kad pagal „visiškai skaidrų“ susitarimą kiekviena šalis galės įlipti į kitos šalies laivus, dalytis technine patirtimi ir kartu „geriau patruliuoti“ jūrose.

„Susitarimas, kurį pasiekėme, darbas, kurį atliekame, nėra susijęs su jokia kita šalimi, – sakė jis žurnalistams susitikimo pabaigoje. – Tai mūsų santykiai su Ramiojo vandenyno salomis ir mūsų bendra šio regiono vizija“.

Vašingtono diplomatinės iniciatyvos Ramiojo vandenyno regione pirmadienį sulaukė dar vieno postūmio – buvo atnaujintas svarbus strateginis paktas su Palau sala.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją