Raudonojo Kryžiaus turimais duomenimis, pirmas žemės drebėjimas, šalį sukrėtęs vasario 26-ąją, pareikalavo mažiausiai 67 gyvybių, dar 500 žmonių buvo sužeisti, o 17 tūkst. gyventojų buvo priversti palikti savo namus.

Pagalba dar nepasiekė atokesnių vietovių Pietų Aukštumų, Vakarų, Engos ir Helos provincijose; regioną taip pat sudrebino keli pakartotiniai požeminiai smūgiai, o dėl nuošliaužų buvo užblokuota daug kelių, todėl gelbėtojams buvo sunku pasiekti izoliuotus kaimus.

Vis dėlto, P. O'Neillo teigimu, maisto ir vandens atsargos bei vaistai jau pasiekė kai kurias nuo stichijos nukentėjusias vietoves. Lėktuvais pagalbos priemonės pristatomos į Moro ir Mendžio oro uostus Pietų Aukštumų provincijoje.

„Šiuo metu pristatome pagalbos priemones“, – sakė jis vėlyvą antradienį.

„Kelias pastarąsias dienas dirbame su Australijos vyriausybe, „ExxonMobil“, „Oil Search“ ir „Ok Tedi“, siekdami užtikrinti, kad nedelsiant būtų pristatyta bendruomenėms reikiama pagalba“, – sakė Papua Naujosios Gvinėjos premjeras.

Nuo nelaimės nukentėjusiai salų valstybei pažadėti padėjo Australija ir Naujoji Zelandija, o Izraelis atsiuntė 40 generatorių, turinčių padėti atkurti elektros tiekimą.

Raudonasis Kryžius taip pat stengiasi pasiekti netoli drebėjimo epicentro esančius kalnuotame regione įsikūrusius Nipos ir Kutubu miestus, kad įvertintų padarytą žalą ir išsiaiškintų, kokios pagalbos ten reikia, sakė Papua Naujosios Gvinėjos Raudonojo Kryžiaus draugijos generalinis sekretorius Uvenama Rova.

Vietos parlamentaras Jamesas Marape laikraščiui „The National“ sakė, kad iki šiol užfiksuota per 50 pakartotinių smūgių, o žmonės bijo, kad nesugriūtų jų namai, todėl miega ne viduje, o lauke.

Kol kas nėra informacijos, kad naujausias 6,7 balo drebėjimas, sukrėtęs regioną trečiadienį paryčiais, būtų padaręs naujos žalos. Šis pakartotinis smūgis buvo stipriausias iš iki šiol buvusių.

„Besitęsiančių smūgių poveikis yra tiek fizinis, tiek psichologinis“, – sakė J. Marape iš centrinio Tario miesto. Jo teigimu, nuošliaužos šiame regione nusinešė mažiausiai 11 gyvybių.

„Pastarąsias dvi naktis mačiau žmonių, buvusių lauke per šaltį ir lietų; jie bijojo eiti į savo namus, jei kartais vėl smogtų žemės drebėjimas“, – pasakojo įstatymų leidėjas.

Vietos žiniasklaida tebeskelbia istorijas apie žmones, nukentėjusius per praėjusią savaitę šalį sukrėtusią nelaimę. Pranešama, kad vos per plauką pavyko išsigelbėti devynmetei Jerinai Peter; jos tėvo gyvybę pasiglemžė nuošliauža. Tos mergaitės motina ir dvi seserys taip pat dingo po purvo nuošliauža Puindžo kaime.

Papua Naujojoje Gvinėjoje dirbantys Australijos pareigūnai teigė, kad vasario pabaigoje įvykęs žemės drebėjimas buvo smarkiausias požeminis smūgis tame regione per pastarąjį šimtmetį. Kol kas oficialūs duomenys apie žuvusiuosius neskelbiami.