Atviro interviu metu M. Markle dažnai pro ašaras dėstė apie Bakingamo rūmų elgesį – jos minčių apie savižudybę ignoravimą, karališkosios šeimos narių „susirūpinimą“ dėl jos sūnaus Archie odos spalvos, taip pat apie tai, kas iš tiesų įvyko tarp jos ir Kate Middleton.

Žinių radijo laidoje „Aktualusis interviu“ apie tai, kokio lygio skandalą Jungtinėje Karalystėje sukėlė šis pokalbis, pasakojo rašytoja, gyvenati Londone, Zita Čepaitė.

„Žiūrint į laikraščius, į internetinius leidinius, tai matosi, kad pagrinde apie tai yra rašoma ir, tiesą sakant, jau kalbama apie tai beveik visą savaitę. Yra žmonių, kurie domisi, kuriems tai yra labai svarbu. Politikai irgi į tai kažkaip reaguoja“, – kalbėjo Z. Čepaitė.

Vis tik, pasak jos, viešojoje erdvėje laukta didesnių reakcijų.

„Reakcijos yra, bet nemanau, kad tokios ypatingai didelės, kaip tikėtasi, ypatingai Jungtinėje Karalystėje, kadangi ši pora jau daugiau nei prieš metus išvyko iš Jungtinė Karalystės“, – pastebėjo rašytoja.

Didesnis palaikymas – karališkosios šeimos pusėje

„Pasižiūrėjus komentarus po straipsniais, masiškai yra palaikoma karališkoji šeima. Karališkąją šeimą čia mėgsta. Bent jau Jungtinėje Karalystėje šis karas prieš monarchiją nebūtinai bus labai sėkmingas“, – tikino ji.

Karalienė Elizabeth II ir princas Harry su Meghan Markle

„Kovoti prieš monarchiją – tai tiesiog pažeminti ar sunaikinti autoritetą, parodyti, kad tai nėra taip, kaip iš tikrųjų žmonės galvoja, kad viduje ten viskas supuvę ar panašiai – atrodo, kad galbūt buvo iš dalies toks tikslas arba galbūt nebuvo toks tikslas, bet taip išėjo“, – pastebėjo Z. Čepaitė.

Vis tik toks tikslas, anot Z. Čepaitės, nebuvo pasiektas.

Kiekvienas interviu sukelia skandalą

Rašytoja paaiškino, kad, remiantis nusistovėjusia tvarka, karališkosios šeimos atstovai nereaguoja į komentarus viešojoje erdvėje, taip pat neduoda interviu. Todėl bet koks šios šeimos narių išstojimas sukelia skandalą.

„Tai (apie rasizmą – aut.past.) sako Meghan, kuri ir anksčiau jau buvo paminėjusi, kad jos visi užsipuolimai – Britanijos žmonės ją užsipuolė dėl rasizmo ir panašiai – gana neretai tas buvo kalbėta ir anksčiau iš jos pusės. Pati karališkoji šeima yra pagal, kiek žinau, tuos standartus, kurie egzistuoja šeimos karališkosios gyvenime, jie nekomentuoja, kas yra rašoma spaudoje apie juos, jie neduoda spaudai interviu, todėl sukelia tą didelį skandalą kiekvienas jų interviu.

Prisimenant princesės Dianos interviu, beje, visiškai neseniai buvo pakeltas klausimas, kaip buvo gautas princesės Dianos interviu, jos brolis kaip tik kreipėsi, ieškojo atsakymų ir kreipėsi į BBC, kad ištirtų. Ir iš tikrųjų kažkokie dalykai ten vyko nelabai švarūs. (..) Princesė Diana davė šitą interviu nieko neinformavusi.

Viskas yra sutvarkyta gana griežtai, viskas eina per spaudos atstovus, nes tai yra šeima, bet kartu tai yra ir vyriausybinis – politinis vienetas. Ką pasako ar padaro šitos šeimos asmuo, tai gali turėti gana rimtas pasekmes. Tai yra tam tikra tvarka, kurios šiaip jau patekęs į šeimą ir ypač į tokią šeimą žmogus laikosi. Dėl rasizmo jie nekomentuoja, šeima šito nekomentuoja ir turbūt nekomentuos, ar ten buvo kas nors kalbėta dėl vaiko odos spalvos ar tamsumo, ar panašiai“, – teigė Z. Čepaitė.

Princas Harry, Meghan Markle, karalienė Elžbieta II

Todėl, anot jos, daugelis dalykų šioje istorijoje priklausys nuo to, kuo tikės visuomenė.

„Lieka taip, kad jeigu yra tiesa tai, ką M. Markle pasakė, tai vėlgi priklauso nuo tikėjimo. Tai yra jautrus dalykas. Yra keletas suspausta čia jautrių dalykų – mestos kortos ant visų jautrių dalykų, kurie čia egzistuoja: tai yra rasizmas, tai yra psichinės sveikatos dalykai, kai ji (M. Markle – aut.past.) sakė, kad ją aplankė savižudiškos mintys. Šitie dalykai yra labai jautrūs. Žmonės į tai reaguoja gana jautriai – į tokius nusiskundimus, kad kažkas buvo privestas prie ašarų ir panašiai. Iš pačių žmonių, kurie dirbo kaip padėjėjai ir patarnautojai karališkuosiuose rūmuose, eina kitos istorijos: kad pati M. Markle varinėjo juos“, – kalbėjo pašnekovė.

Rašytoja taip pat prognozavo, kad tikėtis papildomų reakcijų iš karalienės ar kitų karališkosios šeimos narių nėra pagrindo.

„Dar prieš išeinant šiam interviu, išleidus signalinius pusės minutės vaizdelius su tam tikromis frazėmis, jau tada karalienė pareiškė, kad žmonės pirmadienį pabus ir turės daug savų reikalų, ir tai nugrims į nebūtį. Ji tarsi parodė, kad to nesureikšmino. Ko gero, tai buvo akivaizdus netiesioginis ženklas, kad komentarų nebus“, – teigė ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (241)