„Mes kariaujame su virusu“, - sakė jis. Pasauliui reikia „karo ekonomikos logikos ir skubos“, kad visos šalys vienodai gautų „ginklų“ kovoje su pandemija.

Pandemija sukėlė „kančių cunamį“, - kalbėjo A. Guterresas. Nuo jos pradžios 2019 metų gale mirė daugiau kaip 3,4 mln. žmonių, apie pusė milijardo neteko darbo. „Silpniausieji kenčia labiausiai, ir aš būgštauju, kad tai tęsis dar ilgai“, - teigė JT vadovas.

Jis įspėjo dėl pavojaus, kurį kelia „globalus dviejų greičių atsakas“.

Jei dabar nebus imtasi veiksmų, dauguma gyventojų turtingose šalyse netrukus bus paskiepyti ir ekonomika galės atsigauti, o virusas skurdžiose valstybėse toliau siautės ir mutuos ir „kels didelę kančią“.

Tai esą gali pražudyti dar šimtus tūkstančių žmonių ir sulėtinti pasaulinį ekonomikos atsigavimą.

PSO generalinis sekretorius Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas reikalavo, jog tarptautinė bendruomenė imtųsi „milžiniškų pastangų“, kad iki rugsėjo „kiekvienoje šalyje būtų paskiepyta mažiausiai 10 proc. gyventojų“.

Kova su pandemija ir priemonės panašioms sveikatos krizėms ateityje išvengti yra pagrindinė šių metų PSO susitikimo tema. Iki birželio vyksiančiame susitikime dar bus kalbama ir apie organizacijos reformą, kad ji taptų labiau nepriklausoma ir skaidresnė bei geriau finansiškai pasiruošus kovai su sveikatos krizėmis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)