Į žurnalistų rankas pateko 11 mln. slaptos Panamos teisininkų įmonės „Mossack Fonseca“ dokumentų, praneša BBC.

Dokumentai rodo, kaip įmonė padėjo klientams plauti pinigus, vengti mokesčių ir sankcijų.

Pati įmonė teigia veikianti jau 40 metų ir niekada niekuo nebuvo kaltinta.

Dokumentuose – informacija, susijusi su 72 buvusiais ir esamais valstybių lyderiais.

Dokumentus gavo Vokietijos laikraštis „Suddeutche Zeitung“ ir pasidalijo su Tarptautiniu tiriamosios žurnalistikos konsorciumu (ICIJ).

Tarp dokumentų – informacija, susijusi su buvusio Egipto prezidento Hosni Mubarako šeima ir artimais žmonėmis, Libijos buvusiu lyderiu Muammaru Gaddafiu ir Sirijos prezidentu Basharu al-Assadu.

Ryšiai Rusijoje

Nutekintuose dokumentuose taip pat įtariama atsiskleidžia pinigų plovimo schema, kurią vykdė Rusijos bankas ir prezidentui Vladimirui Putinui artimi žmonės. Teigiama, kad su schema susijęs „Bank Rossiya“, kuriam JAV ir ES yra pritaikiusi sankcijas po Krymo aneksijos.

Dokumentuose randama informacija, kaip pinigai keliaudavo per „ofšorines“ kompanijas, iš kurių dvi oficialiai priklausė Rusijos prezidento artimiausiems draugams.

Muzikantas Sergejus Rolduginas pažįstamas su V. Putinu nuo paauglystės laikų ir yra prezidento dukros Marijos krikštatėvis. Pagal į žurnalistų rankas patekusius dokumentus S. Rolduginas įtartinais sandoriais uždirbo šimtus milijonų dolerių.

Dokumentuose - ir Islandijos premjeras

„Mossack Fonseca“ duomenys taip pat atskleidžia informaciją apie Islandijos premjerą Sigmundurą Gunnlaugssoną. Įtariama, kad jis gavo nedeklaruotos naudos paskutinės finansinės krizės metu, kai buvo išperkamos bankų skolos.

Premjeras apkaltintas slėpęs milijonus dolerių šalies bankuose per slaptas „ofšorines“ kompanijas.

Nutekėję dokumentai rodo, kad S. Gunnlaugssonas ir jo žmona 2007 m. įsigijo „ofšorinę“ kompaniją „Wintris“. Apie ją jis nedeklaravo 2009 m., kai pateko į parlamentą. Po aštuonerių mėnesių jis pardavė 50 proc. “Wintris” akicjų žmonai už 1 JAV dolerį.

„Mossack Fonseca“ bendrovė pripažįsta, kad yra „ofšorinė“ kompanija, teikianti paslaugas visame pasaulyje, tačiau tvirtina, kad visos paslaugos teikiamos teisėtai.

Tarptautinis tiriamosios žurnalistikos konsorciumas skelbia, kad nutekėjuiuose dokumentuose informacija apie 140 politikų iš daugiau nei 50 valstybių. Juose matyti bandymo slėpti pinigus būdai 21 mokesčių rojuje.

Tarp su dokumentuose esančia informacija susijusių politikų - buvęs Varšuvos meras Pavelas Piskorskis, buvęs Ukrainos premjeras Pavlo Lazarenko, Ukrainos prezidentas Petro Porošenka.

Susidraugavo su V. Putinu dar jaunystėje

Sudėtingi ofšoriniai finansiniai susitarimai atskleidžia, kaip pinigus plovė ir slėpė asmenys ir bendrovės, susijusios su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, rašo Tarptautinis tiriamosios žurnalistikos konsorciumas (angl. The International Consortium of Investigative Journalists).

Vladimiras Putinas ir Sergejus Rolduginas susibičiuliavo dar jaunystėje. V. Putinui pradėjus daryti politinę karjerą, S. Rolduginas išgarsėjo kaip puikus violančelininkas ir dirigentas. Jis ne kartą grojo Rusijos prezidentui ir jo įtakingiems svečiams oficialioje prezidento rezidencijoje, davė ne vieną interviu, kuriame bandė pagerinti prezidento įvaizdį. Slapti dokumentai dabar atskleidžia ir kitą jų draugystės pusę.

Įrašai atskleidžia, kad S. Rolduginas vienas iš slaptų schemos, valdomos V. Putino žmonių, kuri per ofšorines bendroves ir bankus, išplovė mažiausiai 2 mlrd. dolerių, veikėjų. Tokias išvadas pateikia tyrimą atlikę Tiriamosios žurnalistikos konsorciumo, Vokietijos dienraščio „Süddeutsche Zeitung“ ir kitų žiniasklaidos priemonių darbuotojai.

Dokumentuose S. Rolduginas įvardijamas kaip ofšorinių bendrovių, gavusių dešimčių milijonų dolerių įmokas iš kitų bendrovių ,savininkas. Su muzikantu siejama bendrovė taip pat susijusi ir su didžiausia Rusijos sunkvežimių gamintoja.

Gali būti,kad S. Rolduginas, kuris viešai verslininko etiketės kratosi, nėra tikrasis naudos gavėjas. Dokumentuose esantys duomenys leidžia daryti kitą išvadą – greičiausiai S. Rolduginas tėra V. Putino lojalistų (galbūt net paties V. Putino) tinklo priedanga. Į išsamius žurnalistų klausimus jis atsisakyti nepanoro. Žurnalistai iš „Organized Crime and Corruption Reporting Project“su muzikantu praeitą savaitę trumpai kalbėjosi po koncerto Maskvoje. S. Rolduginas jiems pareiškęs, kad jam reikia daugiau laiko klausimams išanalizuoti ir nuspręsti, ką atsakyti.

Nutekintuose slaptuose dokumentuose aprašoma apie 100 finansinių susitarimų, susijusių su V. Putino tinklu. Jie itin sudėtingi. Mokėjimai maskuoti įvairiais būdais. Popieriuose į kairę ir į dešinę manipuliuojama bendrovių akcijomis. Dokumentai pildomi atgaline data. Skiriamos abejotinos finansinės nuobaudos. Daugiamilijoninės paskolos vienos ofšorinės bendrovės kitai parduodavos už simbolinį dolerį.

Praktiškai visais atvejais rezultatas tas pats: pinigai ir galia juda viena kryptimi – žmonėms ir bendrovėms, siejamoms su V. Putinu. Slapti tinklo finansiniai susitarimai leidžia pinigų gauti pačiais įvairiausiais būdais. Pavyzdžiui, Rusijos valdžios kontroliuojamas bankas dosniai dalina šimtus milijonų dolerių paskolomis.

Nutekinti slapti dokumentai atkeliavo iš Panamoje veikiančios teisės paslaugas teikiančios bendrovės „Mossack Fonseca“, kuri registravo kelias S. Rolduginui priklausančias bendroves ir padėjo administruoti tinklui priklausantį turtą Mergelių salose ir kituose mokesčių rojuose.

Apie slaptus V. Putino turtus kalbama jau seniai. Kelios ofšorinės bendrovės, rūmai ir jachta – štai kokie Rusijos prezidento turtai. Daug žiniasklaidos priemonių ne kartą atkreipė į faktą, kokiais stebuklingais būdais praturtėja artimiausi V. Putino aplinkos žmonės, bet niekas negalėjo pasakyti, kaip tai vyksta.

Minėtosios teisės paslaugų bendrovės bylose detaliai atskleidžiama, kaip buvo kuriamos finansinės schemos lėšoms kaupti ir slėpti. Byloje – elektroniniai laiškai, banko sąskaitų formos, paskolų sutartys, akcijų sandoriai ir asmens dokumentų kopijos. Pateikiama detali informacija apie sumas ir sutarčių terminus, datas.