Hanan al Hroub, dirbančiai pradinėje mokykloje Vakarų Kranto Biros mieste netoli Ramalos, antrasis kasmetinis Pasaulio mokytojo apdovanojimas (Global Teacher Prize) buvo įteiktas per ceremoniją Dubajaus mieste Jungtiniuose Arabų Emyratuose.

Apdovanojimą H.al Hroub įteikė Dubajaus valdytojas šeichas Mohammedas bin Rashidas al Maktoumas, bet laureatės vardą vaizdo žinute paskelbė popiežius Pranciškus, kuris prieš tai pasakė trumpą kalbą apie švietimo ir mokytojų svarbą, ypač vaikams, augantiems karo sąlygomis.

„Jaučiuosi nuostabiai ir vis dar negaliu patikėti, kad popiežius ištarė mano vardą, – naujienų agentūrai AP sakė H.al Hroub. – Galimybė arabei, palestinietei mokytojai šiandien kreiptis į pasaulį ir pasiekti mokymo aukštumas gali būti pavyzdys mokytojams visame pasaulyje.“

Ji sakė, kad gautą milijoną dolerių panaudos įsteigti stipendijas studentams, siekiantiems tapti mokytojais.

H.al Hroub Pasaulio mokytojo apdovanojimą laimėjo tokiu metu, kai tarp palestiniečių ir izraeliečių yra smarkiai išaugusi įtampa.

Penkis mėnesius besitęsianti nauja smurto banga, per kurią paprasti palestiniečiai civiliai atakuoja žydus pasitelkę peilius, šaunamuosius ginklus ir automobilius, jau nusinešė 28 izraeliečių ir dviejų amerikiečių gyvybes. Žydų valstybės pajėgos nukovė mažiausiai 179 palestiniečius, dauguma kurių, pasak izraeliečių, buvo užpuolikai.

Izraelio pareigūnai kaltina palestiniečių vadovybę ir socialinę žiniasklaidą kurstant smurtą. Tuo tarpu palestiniečių lyderiai sako, jog šios atakos yra išprovokuotos palestiniečių jaučiamo pykčio ir nusivylimo dėl beveik penkis dešimtmečius trunkančios okupacijos.

Kai H.al Hroub buvo teikiamas apdovanojimas, tarp ceremonijos žiūrovų buvę palestiniečiai mojavo Palestinos vėliava ir iškėlę kumščius skandavo: „Savo sielomis, savo krauju aukojamės dėl tavęs, Palestina“.

Savo padėkos kalboje H.al Hroub pakartojo jos mantra tapusią frazę „Smurtui – ne“ ir pabrėžė dialogo svarbą.

„Dabar palestinietė mokytoja gali kreiptis į pasaulį. Susikibę rankomis galime išprovokuoti permainas ir užtikrinti saugų švietimą, kad būtų užtikrinta taika“, – sakė ji AP.

Ši palestinietė buvo tarp dešimties finalininkų, atskraidintų į ceremoniją Dubajuje. Kiti finalininkai buvo iš Australijos, Suomijos, Indijos, Japonijos, Kenijos, Pakistano, Didžiosios Britanijos ir du – iš Jungtinių Valstijų. H.al Hroub pakvietė juos visus į sceną, kai aidint audringiems plojimams baigė savo padėkos kalbą.

H.al Hroub oficialioje biografijoje rašoma, kad ji užaugo palestiniečių pabėgėlių stovykloje Betliejuje, kur smurtas buvo tapęs įprastu reiškiniu. Ji tapo mokytoja po to, kai jos vaikai keliaudami iš mokyklos į namus tapo šaudynių liudininkais. Ši patirtis paskatino ją pradėti giliau domėtis, kaip padėti traumuotiems vaikams, ir kokį vaidmenį čia galėtų atlikti mokykla.

H.al Hroub parengė knygą „Žaidžiame ir mokomės“, kurioje pagrindinis dėmesys skirtas žaidimų, pasitikėjimo, pagarbos, sąžiningumo ir raštingumo svarbai.

Praėjusiais metais pirmasis Pasaulio mokytojo apdovanojimas atiteko amerikietei Nancie Atwell – anglų kalbos mokytojai iš kaimiškos Edžkomo vietovės Meino valstijoje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)