Savo virtualiame kreipimesi į Jungtinių Tautų Generalinę Asamblėją M. Abbasas ragino JT generalinį sekretorių Antonio Guterresą „sušaukti tarptautinę taikos konferenciją“.

Tačiau kartu su šiuo prašymu palestiniečių prezidentas paskelbė ultimatumą.

„Privalome pareikšti, kad Izraelis, okupuojanti galia, turi vienus metus pasitraukti iš Palestinos teritorijos, kurią jis okupavo 1967 metais, įskaitant Rytų Jeruzalę“, – sakė M. Abbasas.

Jis pridūrė, kad palestiniečiai pasiruošę „dirbti visus šiuos metus“, kad būtų susitarta dėl Izraelio ir Palestinos valstybių galutinio statuso, „kaip numatyta Jungtinių Tautų rezoliucijomis“.

„Jeigu tai nebus pasiekta, kam toliau pripažinti Izraelį, remiantis 1967 metų sienomis?“ – klausė M. Abbasas.

Prezidentas pridūrė, kad palestiniečiai taip pat kreipsis į Tarptautinį Teisingumo Teismą „Palestinos valstybės žemių okupacijos teisėtumo klausimu“.

Taikos procesas, kuriuo siekiama užtikrinti, kad Artimųjų Rytų konfliktas būtų išspręstas suformuojant dvi atskiras Izraelio ir Palestinos valstybes, yra jau ne vienus metus įstrigęs.

Palestiniečių lyderio reikalavimus Izraelis iš karto atmetė.

M. Abbasas „dar kartą įrodė nebesąs vertas dėmesio“, sakė izraeliečių ambasadorius prie JT Giladas Erdanas.

„Iš tikrųjų remiantys taiką ir derybas negrasina iliuziniais ultimatumais nuo JT platformos, kaip jis padarė per šią kalbą“, – pridūrė diplomatas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)