Vakarų Kranto šiaurėje esančiame Tulkareme dešimtys demonstrantų mojavo Palestinos vėliavomis ir skandavo šūkius prieš Izraelio nausėdijas ir aneksijos planus, kuriems gali būti uždegta žalia šviesa jau kitą mėnesį.

Vienas naujienų agentūros AFP reporteris iš įvykio vietos pranešė, kad Izraelio kariai panaudojo prieš protestuotojus kurtinamąsias granatas ir ašarines dujas, siekdami atstumti juos nuo vieno kariuomenės kontrolės posto.

„Ši eisena rodo, kad atmetame bet kokį nausėdijų ar aneksijos planą“, – pareiškė palestiniečių prezidento Mahmudo Abbaso partijos „Fatah“ sekretorius Tulkareme Iyadas Jarada.

„Tai mūsų žemė, ir ginsime ją visomis savo jėgomis ir energija“, – pridūrė jis.

Netoli Tubaso, taip pat esančio Vakarų Kranto šiaurėje, izraeliečių pajėgos pašovė į galvą gumine kulka vieną protestuotoją, pranešė Palestinos Raudonasis Pusmėnulis.

Vėliau protestai vyko ir kituose Vakarų Kranto miestuose – Ramaloje, Nabluse, Jeriche, taip pat Jordanijos slėnyje, kuris gali būti aneksuotas pagal Izraelio planą.

Vakarų Kranto pietiniame Hebrono mieste susirinko šimtai žmonių, skandavusių šūkius prieš Izraelio okupaciją ir antiamerikietiškus devizus.

Palestiniečiai griežtai kritikuoja JAV prezidento Donaldo Trumpo Artimųjų Rytų taikos planą, uždeganti Izraeliui žalią šviesą aneksuoti žydų nausėdijas ir kitas strategiškai svarbias teritorijas Vakarų Krante.

Tokia aneksija pažeistų tarptautinę teisę ir veikiausiai padidintų įtampą neramiame regione.

Naksos metinės

Po daugiau nei metus trukusios politinės aklavietės ir trejų aiškaus nugalėtojo nedavusių rinkimų, ilgametis Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu ir jo pagrindinis varžovas Benny Gantzas suvienijo jėgas ir suformavo koalicinę vyriausybę.

Pagal jų pasiektą susitarimą, nuo liepos 1 dienos B. Netanyahu ir B. Gantzas gali pateikti D. Trumpo planą savo kabinetui ir parlamentui, kad iniciatyvai būtų pritarta.

Planu taip pat numatyta, kad bus sukurta Palestinos valstybė, nors ir mažesnėje teritorijoje ir nepatenkinant svarbaus palestiniečių reikalavimo – įkurti šios šalies sostinę Rytų Jeruzalėje.

Penktadienio protestai surengti palestiniečiams minint Naksą – arabų šalių pralaimėjimą prieš Izraelį Šešių dienų kare 1967 metų birželį.

Kautynės baigėsi pralaimėjus Egiptui, Jordanijai ir Sirijai, o Izraeliui okupavus Vakarų Krantą, Sinajaus pusiasalį, Gazos Ruožą, Rytų Jeruzalę ir Sirijai priklausančias Golano aukštumas.

Sinajus buvo grąžintas Egiptui pagal 1979 metais su žydų valstybe sudarytą taikos sutartį, tačiau Golano aukštumas ir Rytų Jeruzalę Izraelis aneksavo.

Izraelio kariuomenė ir nausėdijų gyventojai 2005 metais paliko Gazos Ruožą, tačiau šiam pakrantėje esančiam anklavui ir toliau taikoma blokada.

„Šiandien suėjo 53 Izraelio okupacijos metai; ją užbaigti yra tarptautinė pareiga“, – tviteryje parašė Palestinos išsivadavimo organizacijos (PLO) generalinis sekretorius Saebas Erekatas.

Daugiau nei 450 tūkst. izraeliečių gyvena pagal tarptautine teisę nelegaliose laikomose nausėdijose Vakarų Krante, kur taip pat gyvena apie 2,7 mln. palestiniečių.

Gazos Ruože demonstrantai penktadienį mojavo Palestinos vėliavomis ir laikė plakatus su užrašais: „Susigrąžinsime savo žemę“. Tą mitingą organizavo anklavą kontroliuojantis islamistų judėjimas „Hamas“.