Aneksuotoje Rytų Jeruzalėje, okupuotame Vakarų Krante ir Gazos Ruože pirmadienį buvo uždaryta daug mokyklų ir įmonių, pranešė naujienų agentūros AFP žurnalistas.

Vėliau pirmadienį Vakarų Kranto Ramalos mieste, taip pat Izraelio arabų Džato gyvenvietėje žydų valstybės šiaurėje planuojamos kelios demonstracijos.

Jeruzalės senamiestyje, priklausančiame rytiniam sektoriui, kur gyvena daugiausia palestiniečiai, pirmadienį buvo itin ramu.

Šis streikas nukreiptas „prieš Izraelio vykdomą politiką, kuria siekiama nuslopinti palestiniečių nacionalizmą ir išvaryti piliečius iš jų žemės“, sakė Ramalos gyventojas Khaledas Abu Ayoushas.

Tačiau kitapus Jeruzalės senamiesčio sienų įsikūrusios duonos krautuvėlės savininkas Mahmudas Hamedas nusprendė neprisijungti prie streiko.

„Mes esame duonos krautuvė, – sakė jis. – Per karus, streikus žmonėms paprastai reikia duonos.“

Spalio 1 dieną Izraelio arabai ir palestiniečiai pagerbia žmones, žuvusius susirėmimuose su policija per 2000 metais vykusius protestus, kurių metu buvo reiškiamas palaikymas antrajai palestiniečių intifadai (sukilimui) prieš Izraelį.

2000 metų spalį per virtinę susirėmimų žuvo 12 Izraelio arabų ir vienas palestinietis.

Palestiniečių aukšto rango pareigūnas Hananas Ashrawi sakė, kad pirmadienį vykstantis streikas taip pat yra nukreiptas prieš kontroversišką įstatymą, kuriame Izraelis apibrėžiamas kaip žydų tautos nacionalinė valstybė. Be to, streiku norima parodyti solidarumą su Vakarų Kranto Chan Ahmaro kaimo gyventojais.

Izraelis, nepaisydamas tarptautinės kritikos, planuoja nugriauti šį beduinų kaimą, kuris, anot jo, pastatytas neteisėtai.

Liepos mėnesį priimtas nacionalinės valstybės teisės aktas priklauso Izraelio pagrindiniams įstatymams – šalies de facto konstitucijai. Jame Izraelis apibūdinamas kaip žydų tautos istorinė tėvynė ir sakoma, kad žydai čia turi „išskirtinę“ apsisprendimo teisę.

Tačiau jame neužsimenama apie lygybę ar demokratinį šalies pobūdį, todėl Izraelio arabai tvirtina, kad juo bus įteisinta diskriminacija.

Arabai sudaro maždaug 17,5 proc. Izraelio gyventojų, kurių iš viso yra beveik 9 milijonai.