Anot M. Abbaso, Jungtinės Amerikos Valstijos nebegali būti derybų tarpininke, JAV prezidentui Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui) gruodžio 6 dieną paskelbus apie dviprasmiškai vertinamą sprendimą Jeruzalę pripažinti Izraelio sostine.

Vienas į Rusiją išsiųstos Palestinos delegacijos narys Salehas Raafatas, sakė, kad M. Abbasas delegatams davė užduotį paraginti Rusijos ir Kinijos lyderius remti taikos derybas.

„Šiuo metu esame Rusijoje, kai kurie mūsų keliaus toliau į Pekiną su tokia pat svarbia užduotimi siekti tarptautinės paramos pradėti taikos procesą po Jungtinių Tautų (JT) vėliava“, – AFP telefonu iš Maskvos sakė S. Raafatas.

Pirmadienį M. Abbasas pakartojo esąs prieš bet kokį JAV tarpininkės tarp abiejų ginčo šalių vaidmenį; jis sako, kad „bet kas, kuris leistų Jungtinėms Valstijoms sugrįžti partneriu ar tarpininku į taikos procesą, būtų pamišėlis“.

Taikos tarp Izraelio ir palestiniečių derybos yra įšaldytos nuo 2014 metų, kada jos žlugo.

D. Trumpas yra pasakęs, kad norėtų grįžti ir vėl atnaujinti derybas, kad būtų pasiekta „galutinė sutartis“, bet Jeruzalės pripažinimas įsiutino palestiniečių vadovus.