M.Abbasas pareiškė, kad santykiai bus įšaldyti, kol Izraelis atšauks naująsias saugumo priemones Haram al Šarifo (Kilniausiosios šventovės) mečetės komplekse, kurį žydai vadina Šventyklos kalnu. Dėl šių priemonių penktadienį kilo žmonių gyvybių nusinešusių susirėmimų.

„Palestinos vadovybės vardu skelbiu, kad visi visų lygių kontaktai su okupacine valstybe yra įšaldomi, kol izraeliečiai įsipareigos panaikinti visas priemones prieš mūsų Palestinos tautą apskritai ir konkrečiai prieš Jeruzalės Al Aksos mečetę,“ – palestiniečių pareigūnams plojant sakė prezidentas.

Pasak jo, šių neva saugumo priemonių tikslas yra kontroliuoti Al Aksos mečetę.

Kol kas neaišku, ar palestiniečių vadovybės sprendimas galios tarp Palestinos savivaldos ir Izraelio patylomis vykstančiam saugumo veiksmų koordinavimui. Daugelio nuomone, jis pastaraisiais metais padėjo išvengti platesnio smurto proveržio.

Šalys taip palaiko ryšius įvairiais kitais klausimais. Pastaruoju metu paskelbti su vandens ir elektros tiekimu susiję susitarimai.

Vis dėlto, nors JAV prezidentas Donaldas Trumpas ieško būdų atnaujinti derybas, Izraelio ir palestiniečių taikos procesas yra įstrigęs nuo 2014 metų, kai žlugo amerikiečių vadovaujama iniciatyva taikai Artimuosiuose Rytuose sukurti.

M.Abbasas paskelbė sprendimą įšaldyti kontaktus po to, kai per palestiniečių protestuotojų ir Izraelio pajėgų susirėmimus dėl naujųjų saugumo priemonių Šventyklos kalno komplekse žuvo trys palestiniečiai, dar šimtai buvo sužeisti.

Šiuos neramumus paskatino Izraelio ministrų sprendimas nepašalinti metalo detektorių, įrengtų prie įėjimo į šį kompleksą po liepos 14-ąją tame rajone įvykdyto išpuolio, nusinešusio dviejų policininkų gyvybes.

Tikėdamasi, kad gali kilti protestų, Izraelio policija uždraudė jaunesniems kaip 50 metų vyrams įeiti į aneksuotosios rytinės Jeruzalės dalies senamiestį ir dalyvauti penktadieninėse musulmonų pamaldose. Moterims šis draudimas netaikomas.

Šventyklos kalno kompleksas, kuriame yra Al Aksos mečetė ir Uolos Kupolo šventovė, yra trečia pagal svarbą islamo vieta ir švenčiausia judaizmo vieta.