„Visi su siaubu stebime, kas vyksta Jungtinėse Valstijoje“, – per spaudos konferenciją antradienį pareiškė Kanados ministras pirmininkas.

Klausimą, kaip premjeras vertina Donaldo Trumpo planus prieš protestuotojus pasiųsti karių, uždavęs žurnalistas taip pat tikėjosi J. Trudeau komentaro ir dėl sprendimo pirmadienį prieš protestuotojus panaudoti ašarines dujas, kad juos išvaikius būtų galima nufotografuoti prezidentą.


„Tai metas, kai reikia sutelkti žmones. Metas išgirsti, suprasti, kokios problemos vis dar aktualios nepaisant per tiek metų, dešimtmečių pasiekto progreso“, – sakė Kanados ministras pirmininkas.

J. Trudeau taip pat kalbėjo apie būtinybę kovoti su rasizmu Kanadoje – apie tai užsimena nuo pat tada, kai praeitą savaitę Amerikoje policijos pareigūnas nužudė juodaodį, žmogžudystė sukėlė masinių neramumų visoje Amerikoje.

Kai žurnalistas paprašė išsamiau pakomentuoti D. Trumpo pasisakymus ir veiksmus, J. Trudeau atsakė: „Mano kaip Kanados ministro pirmininko darbas stovėti kanadiečių pusėje“.

J. Trudeau jau ne pirmą kartą kalba apie būtinybę sunaikinti rasizmą, tačiau praeitų metų jo priešrinkiminė kampanija atsidūrė nepavydėtinoje situacijoje, kai buvo paviešintos nuotraukos, kuriose premjeras vaizduoja juodaodį išsipiešęs veidą.

Buvusi žurnalistė, o dabar Kanados vicepremjerė, Chrysta Freeland negailėjo gerų žodžių amerikiečių žurnalistams, tapusiais tiek policijos, tiek protestuotojų taikiniais.

„Žurnalistai nėra žmonių priešai, žurnalistų pareiga žmonėms padėti“, – per spaudos konferenciją kalbėjo politikė.

Šeštadienį Mineapolyje per protestą nuo guminių kulkų nukentėjo „Reuters“ žurnalistas Julio Cesaris Chavezas ir „Reuters“ saugumo konsultantas Rodney Sewardas.

D. Trumpas ir praeityje ne kartą puolė žiniasklaidą, vadindamas žurnalistus „žmonių priešais“.