Savo interneto svetainėje paskelbtame vaizdo įraše meras Sergejus Sobjaninas sako, kad vyresni nei 65 metų žmonės nuo kovo 26 dienos iki balandžio 14 dienos „privalo laikytis buvimo namuose režimo“.

„Jums tai gali nepatikti, jūs net galite tam nepritarti, bet patikėkite manim – taip daroma iš nuoširdaus rūpinimosi jumis“, – sakė meras, kuriam pavesta vadovauti visos Rusijos atsakui į koronaviruso pandemiją.

Rusijoje jau pranešta apie 438 užsikrėtimo koronavirusu atvejus, kurių dauguma užregistruota Maskvoje – didžiausiame šalies mieste, turinčiame daugiau kaip 12 mln. gyventojų.

Šalis palaipsniui griežtino suvaržymus, atšaukia kultūros ir sporto renginius, pereina prie nuotolinio mokymo, uždaro sporto klubus. Rusija taip pat uždarė sienas beveik visiems ne piliečiams.

Tačiau ne taip, kaip daugelis Azijos ir Europos šalių, Rusijos nacionalinė vyriausybė nepaskelbė jokių nurodymų neiti iš namų.

„Į parduotuvę ar vaistinę galite eiti tik jei reikia“, – sakė S. Sobjaninas. Meras paskelbė numerį, kuriuo galima kreiptis, jei reikalinga pagalba.


„Geriausia būtų, jei galite, išvykti į savo vasarnamį, juolab orai žada būti šilti“, – pridūrė jis.

Daugelis Rusijos didmiesčių gyventojų turi užmiesčio namus, dažniausiai – paprastus vasarnamius su sodu mažame sklypelyje, į kuriuos vyksta savaitgaliais ir vasarą.

S. Sobjaninas nesakė, ar nurodymų nesilaikantys pensininkai bus baudžiami.

Tačiau tie, kas laikysis taisyklių, gaus 4 tūkst. rublių (46,7 euro) kompensaciją, sakė meras ir patarė jaunimui „vengti asmeninio bendravimo su vyresniais žmonėmis“ ir padėti vyresnio amžiaus kaimynams, kurie gyvena vieni.

Vienas naujuoju koronavirusu užsikrėtęs žmogus Rusijoje mirė, bet pareigūnai jo mirties su šiuo virusu nesieja.

Putinui netaikoma


Tuo metu Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas pirmadienį žurnalistams sakė, kad raginimas saviizoliuotis netaikomas 67 metų šalies prezidentui Vladimirui Putinui.

Žurnalistų paklaustas, ar prezidentas rengiasi parodyti pavyzdį ir neiti iš namų, D. Peskovas atsakė: „Darbas yra darbas, juo labiau kad prezidento darbas, žinoma, vykdomas ne pagal tuos kriterijus, kurie nurodomi suvaržančiuose ir rekomendaciniuose dokumentuose.“

D. Peskovas priminė, kad „prezidentas kol kas dirba; matote, kad labai jau masinių renginių, be abejo, niekas nerengia ir apie juos negalvoja – dabar būtų neprotinga taip elgtis“.

Be to, Kremliaus atstovas sakė, kad V. Putinas „gyvena valstybinėje rezidencijoje, o ne savo bute“.

„Jis turi butą Maskvoje, bet ten negyvena. Jis gyvena valstybinėje rezidencijoje. Žinoma, dažniausiai jis ir dirba ten, kur gyvena, ir atvirkščiai“, – pažymėjo D. Peskovas.

„Kalbant apie kaukės nešiojimą, tai ten, kur vieši renginiai, mes prašome medikų, kad tų renginių dalyviai galėtų pasidaryti testus, kaip buvo prieš Putino komandiruotę į Krymą. Galvoju, kad tokios praktikos laikysimės ir toliau“, – sakė jis.