Ataskaitoje itin nepalankioje šviesoje parodomi buvęs FTB direktorius Jamesas Comey ir kiti biuro aukšto rango pareigūnai. Ja nesidžiaugs nei respublikonai, ieškantys prieš Donaldą Trumpą (Donaldą Trampą) nukreiptų valdžios konspiracinių struktūrų įrodymų, nei demokratai, širstantys ant FTB, kurį kaltina sužlugdžius H. Clinton šansus iškovoti pergalę prezidento rinkimuose.

Pateikiame kelis svarbiausius ataskaitos akcentus:

„Subordinacijos nesilaikantis“ Comey

Ataskaitoje negailestingai pliekiamas J. Comey, kuris esą „nesilaikė subordinacijos“ neinformavęs tuometinės generalinės prokurorės Lorettos Lynch apie savo planus viešai paskelbti, kad H. Clinton nebus pareikšti kaltinimai toje byloje. Pasak ataskaitos rengėjų, J. Comey tai paskelbdamas pažeidė protokolą ir „uzurpavo“ generaliniam prokurorui priklausančius įgaliojimus.

Taip pat teigiama, kad J. Comey „padarė rimtą vertinimo klaidą“, kai likus nedaug dienų iki rinkimų informavo Kongresą, kad FTB nešlovę užsitraukusio buvusio kongresmeno Anthony Weinerio nešiojamajame kompiuteryje aptiko daugiau H. Clinton elektroninių laiškų.

Ataskaitoje atmetamas J. Comey dažnai kartojamas paaiškinimas, kad jam teko rinktis tarp dvejų durų: ant vienų buvo parašyta „kalbėk“, ant kitų – „nuslėpk“.

Pavadinę tokį palyginimą „klaidinga dichotomija“, ataskaitos rengėjai pažymi, kad „iš tiesų ant vienų durų buvo parašyta „politikos/praktikos laikymasis“ ir „politikos/praktikos nesilaikymas“.

Politinio šališkumo šešėlis

Prezidentas ir jo šalininkai ne vieną mėnesį intensyviai ieškojo įtikinamų įrodymų, kad egzistuoja prieš D. Trumpą veikianti valdžios pareigūnų konspiracinė grupė. Ataskaitoje jie ras daugybę politiškai šališkų trumpųjų žinučių, parašytų grupės FTB darbuotojų, įskaitant kontržvalgybos agento Peterio Strzoko ir biuro teisininkės Lisos Page.

Ataskaitoje pažymima, kad toks komunikavimas ir trumposios žinutės, kuriose daugeliu atveju buvo menkinamas D. Trumpas, kelia „didžiulį susirūpinimą“ ir meta šešėlį tyrimui dėl H. Clinton elektroninių laiškų.

Generalinis inspektorius atkreipia dėmesį į 2016 metų rugpjūtį vykusį susirašinėjimą tarp P. Strzoko ir L. Page. Vienoje žinučių buvo rašoma, kad „mes užkirsime kelią kandidatui“ D. Trumpui būti išrinktam.

Pasak ataskaitos, toks susirašinėjimas „ne tik rodo šališkumą, bet, kas yra kur kas rimčiau, leidžia numanyti, jog buvo norima imtis oficialių veiksmų paveikti kandidato į prezidentus galimybes būti išrinktu“.

Jokių neginčijamų įrodymų

Nors ataskaitoje P. Strzokas, L. Page ir kiti pareigūnai pliekiami už netinkamo elgesio apraiškas dėl šių žinučių, jos rengėjai pripažįsta, kad svarbiausi sprendimai H. Clinton byloje nebuvo nulemti politinio šališkumo.

Dėl sprendimo nepareikšti kaltinimų H. Clinton generalinis inspektorius „nerado jokių įrodymų, kad prokurorų išvadoms įtakos turėjo šališkumas ar kiti netinkami motyvai; buvo nustatyta, kad jos rėmėsi prokurorų aplinkybių vertinimu, įstatymais ir ankstesne Teisingumo departamento praktika“.

Tyrėjai taip pat nustatė, kad nei J. Comey viešam pareiškimui apie bylos nutraukimą, nei jo kreipimuisi į Kongresą neturėjo įtakos „pastangos paveikti rinkimus“ ar „politinės pažiūros“.

Tyrimų sankirta

Dalis su H. Clinton byla susijusių agentų pirmaisiais mėnesiais dalyvavo ir FTB tyrime dėl Rusijos kišimosi į rinkimų procesą. Itin griežtos generalinio inspektoriaus kritikos sulaukė vienas šių tyrimų sankirtos epizodas.

Ataskaitoje teigiama, kad FTB beveik mėnesį delsė gauti orderį patikrinti A. Weinerio nešiojamąjį kompiuterį. Tačiau išvadų rengėjai konkrečiai neatsako į klausimą, dėl ko buvo delsiama, nurodydami, jog nerado „įtikinamo“ paaiškinimo.

Generalinis inspektorius nesutinka su FTB pateiktais paaiškinimais, įskaitant tvirtinimą, kad dalis H. Clinton elektroninių laiškų bylą tyrusių pareigūnų buvo perkelti tirti įtarimų dėl Rusijos kišimosi, nes tam tyrimui esą buvo teikiamas didesnis prioritetas.

Išvadose itin skeptiškai atsiliepiama apie P. Strzoką. Pasak ataskaitos rengėjų, jie nėra tikri, ar jo asmeninis sprendimas tyrimui dėl Rusijos suteikti pirmenybę prieš tyrimą dėl H. Clinton elektroninių laiškų nebuvo šališkas, turint galvoje jo trumpųjų žinučių turinį.

Generalinis inspektorius taip pat išnagrinėjo dešimčių kitų su šiais tyrimais susijusių FTB pareigūnų elgesį ir nerado įrodymų, kad buvo specialiai delsiama patikrinti A. Weinerio kompiuterį siekiant apsaugoti H. Clinton.