Merginos mirties aplinkybės šiurpios. Visiems vokiečiams pasidarė baisu, išgirdus, kad paauglys prieglobsčio prašytojasAfganistano galėjo išžaginti ir nuskandinti medicinos studentę, kuri savanoriavo padėdama pabėgėliams.

Po šios žinios užvirė diskusijos, ar kanclerės Angelos Merkel sprendimas atverti duris šimtams tūkstančių pabėgėlių nesukėlė pavojaus patiems vokiečiams.

A. Merkel, įvairioms partijoms atstovaujantys parlamento nariai, Vokietijos policijos profesinės sąjungos ragina nedaryti skubotų išvadų ir pabrėžia, kad pavienis atvejis negali būti įrodymas, jog visi migrantai kelia pavojų.

Tačiau jų balsas nepasiekia galvojančių, kad valdžia bando nuslėpti imigrantų nusikaltimų bangą, o spauda į visa tai žiūri pro pirštus ar net meluoja.

Visiems vokiečiams pasidarė baisu, išgirdus, kad paauglys prieglobsčio prašytojas iš Afganistano galėjo išžaginti ir nuskandinti medicinos studentę, kuri savanoriavo padėdama pabėgėliams.

Nelaukdamas, kol teismas nuspręs, ar merginos nužudymu apkaltintas 17-metis iš tiesų kaltas, Vokietijos policijos sąjungos atstovas Raineris Wendtas leidiniui „Bild“ pareiškė, kad Maria, kaip ir daugelis kitų, galėjo netapti auka, jei „mūsų šalis būtų pasirengusi pavojams, kurių visada kyla dėl masinės imigracijos“.

Baiminosi priešiškos reakcijos

Tai – karštos diskusijos, kurias dar labiau pakurstė prieglobsčio prašytojo iš Irako, įtariamo išžaginimu, taip pat bandymu išžaginti dvi studentes Bochumo mieste, suėmimas šią savaitę.

Visa tai priminė seksualinius išpuolius Kelne praėjusių Naujųjų metų išvakarėse.

Iš pradžių policija, vietos valdžia ir nacionalinė žiniasklaida vengė pranešti, kad imigrantų vyrų grupuotės užpuolė šimtus moterų. Veikiausiai baimintasi priešiškos vokiečių reakcijos į šimtus tūkstančių pabėgėlių, atvykusių į šalį.

Po seksualinių išpuolių Kelne Vokietijoje vyko protestai

Dabar visuotinį pasipiktinimą sukėlė tai, kad nacionalinė televizija ARD ignoravo faktą, jog įtariamasis Freiburge yra prieglobsčio prašytojas iš Afganistano.

ARD vyriausiasis redaktorius vėliau teigė, kad televizija retai praneša apie individualius nusikaltimus, nes paprastai koncentruojasi į nacionalinio ar tarptautinio masto įvykius.

Dabar ARD teigia, kad byla tapo politizuota.

Tačiau ar pirminis televizijos sprendimas buvo teisingas? Ar baisi studentės mirtis nuo jauno prieglobsčio prašytojo rankos buvo pavienis atvejis, ar, kaip mano policijos atstovas, tendencijos įrodymas?

Nusikalstamumas ir imigracija Vokietijoje

2014–2015 metais prieglobsčio prašytojų skaičius padidėjo nuo 200 tūkst. iki 890 tūkstančių.

2014 metais iš 2 tūkst. 760 žmogžudysčių 122 žmogžudystes įvykdė imigrantai (prieblobsčio prašytojai arba nelegaliai šalyje gyvenantys asmenys).

2015 metais iš 2 tūkst. 721 žmogžudysčių 233 žmogžudystes įvykdė imigrantai.

Seksualinių nusikaltimų tendencija panaši.

2014 metais iš 36 tūkst. 864 seksualinių nusikaltimų 949 seksualinius nusikaltimus (tarp jų ir išžaginimus) įvykdė imigrantai.

2015 metais iš 36 tūkst. 532 seksualinių nusikaltimų 1 tūkst. 683 įvykdė imigrantai.

Per pirmą 2016 metų pusmetį imigrantų padarytų nusikaltimų skaičius padidėjo 36 proc., nors atvykstančiųjų į šalį sumažėjo. Dauguma nusikaltimų buvo nedideli pažeidimai.

Akivaizdu, kad su imigrantų į Europą banga padidėjo ir nusikalstamumas.

Žinoma, kad „Islamo valstybė“ (IS) infiltravo saviškių tarp imigrantų. Du iš pirmų IS įkvėptų išpuolių Vokietijoje buvo įvykdyti pabėgėlių.

Tačiau komentatoriai pabrėžia, kad tai tik maža dalis iš šimtų tūkstančių vyrų, moterų ir vaikų, ieškančių prieglobsčio Vokietijoje.

A. Merkel konservatoriai ir kitos partijos praranda rinkėjus. Populiarumą didina populistinė dešinioji partija „Alternatyva Vokietijai“ (AfD), pasisakanti prieš imigrantus ir islamą.

Panašu, kad Vokietijoje iki pat 2017 metų rudenį vykstančių rinkimų virs karštos diskusijos.

A. Merkel konservatoriai ir kitos partijos praranda rinkėjus. Populiarumą didina populistinė dešinioji partija „Alternatyva Vokietijai“ (AfD), pasisakanti prieš imigrantus ir islamą.

Vokietijos kanclerė A. Merkel pozuoja nuotraukai su pabėgėliu

Jos lyderis Joergas Meuthenas teigė esąs sukrėstas Marios L. žmogžudystės ir pridūrė, kad negali nepastebėti, kaip „mūsų įspėjimai dėl nekontroliuojamos šimtų tūkstančių jaunų vyrų iš patriarchalinių islamo kultūrų imigracijos yra atmetami ir vadinami populistiniais“.