Trečiadienį į Vengriją atvyko maždaug 3 241 migrantas, tarp jų beveik 700 vaikų. Tai didžiausias kada nors per vieną dieną į šalį atvykusių migrantų skaičius, sakoma policijos pranešime.

Dauguma tų žmonių kirto sieną netoli Reskės miestelio. Dauguma migrantų savo sekinančią kelionę pradėjo Sirijoje, Afganistane arba Pakistane.

Sieną kertantis geležinkelis ties Reske yra viena iš nedaugelio vietų, dar neužtvertų nauja spygliuotų vielų tvora, kuri turėtų būti įrengta palei visą 175 km ilgio sieną su Serbija iki šio mėnesio pabaigos.

Budapeštas deda tolesnes pastangas apriboti tą antplūdį, o policijos vadovas Karoly Pappas nurodė, kad papildomi 2 000 „pasienio medžiotojų“ rugsėjį bus pasiųsti patruliuoti prie sienos, kur jau dabar sutelkta daug saugumo pareigūnų.

Valdančioji partija „Fidesz“ sakė svarstanti galimybę pasiųsti armiją padėti suvaldyti šią krizę, kai perpildytame pabėgėlių registracijos centre Reskėje kilo riaušės, o policija tramdė migrantus ašarinėmis dujomis.

„Neteisėti migrantai tampa vis labiau agresyvūs; negalime toleruoti to, kas įvyko Reskėje, negalime sutikti su tokia agresija“, – sakė įtakingas „Fidesz“ veikėjas Szilardas Nemethas, parlamento Nacionalinio saugumo komiteto pirmininko pavaduotojas.

Dėl to pasiūlymo vyks debatai neeilinėje parlamento sesijoje rugsėjo pradžioje, per kurią įstatymų leidėjai taip pat balsuos dėl pasiūlymų numatyti baudžiamąją atsakomybę už neteisėtą sienos kirtimą ir pasienio užtvarų gadinimą.

Europą krečiant didžiausiai migrantų krizei nuo Antrojo pasaulinio karo, Vengrija, kaip ir Italija bei Graikija, tapo „pafrontės“ šalimi, kuriai tenka didžiausia našta.

Migrantams, kurie patenka į Vengriją, Šengeno zonos narę, tampa gana lengva pasiekti turtingesnes ES šalis, tokias kaip Vokietija ir Švedija, kur svajoja patekti dauguma atvykėlių.

Serbija žada neuždaryti savo sienų migrantams

Serbija niekada neuždarys savo sienų migrantams, bet ES lyderiai turi padėti jai parengti planą, kaip spręsti pabėgėlių antplūdžio Balkanuose problemą. Tai interviu „Reuters“ pareiškė Serbijos premjeras Aleksandras Vučičius.

„Mes niekada nestatysime jokių tvorų ar sienų“, – cituoja ketvirtadienį jo žodžius naujienų agentūra TANJUG. Kaip sakė A. Vučičius, omenyje turimi „vilties netekę žmonės, o ne nusikaltėliai ir teroristai“.

„Jie tiesiog ieško geresnio gyvenimo sau ir vaikams, jiems reikia pagalbos, o ne pasmerkimo ir bausmės. Neįmanoma tvoromis sustabdyti gyvenimo tėkmės“, – teigė Serbijos ministras pirmininkas.

Pasak vyriausybės vadovo, pabėgėliai ras kitus maršrutus, kad pasiektų Vakarų Europą.

„Jie gali eiti per Bulgariją ir Rumuniją, gali eiti ir per Kroatiją“, – sakė jis. Anot A. Vučičiaus, lėšų, kurias Serbijai skiria ES, nepakanka padengti šalies išlaidoms, susijusioms su migrantais.

Anksčiau A. Vučičius ne kartą kritikavo Vengriją, kuri stato tvorą palei sieną su Serbija, kad migrantai negalėtų patekti į jos teritoriją.