Ministras nurodė, kad sulaikytasis dirba vienos šalies žvalgybos agentūrai, priklausančiai JAV vadovaujamai koalicijai, kovojančiai su „Islamo valstybės“ (IS) džihadistais.

Turkijos pareigūnai neatskleidė šalies, kuriai įtariamasis dirba, tačiau ministras, informavęs Britanijos gynybos sekretorių Philipą Hammondą apie naujausius įvykius, pridūrė, kad vyras nėra JAV ar kurios nors Europos Sąjungos (ES) šalies pilietis.

„Ar žinote, kas tas asmuo, padėjęs toms merginoms? Šis žmogus buvo pagautas. Paaiškėjo, kad tai asmuo, dirbęs koalicijai priklausančios šalies žvalgybos tarnyboms“, – interviu transliuotojui „A Haber“ sakė M. Cavusoglu.

Toje pačioje mokykloje besimokiusiuos 15-metės Shamima Begum, Amira Abase ir 16-metė Kadiza Sultana iš Gatviko oro uosto atvyko į Stambulą vasario 17 dieną. Manoma, kad merginos iš Turkijos išvyko į Siriją.

Tūkstančiai užsieniečių iš daugiau nei 80 šalių, įskaitant Britaniją, kitas Europos šalis, Kiniją, JAV, prisijungė prie IS ir kitų radikalių grupuočių Sirijoje ir Irake. Dauguma jų į šias šalis patenka per Turkiją.

Turkija reikalauja daugiau informacijos iš užsienio žvalgybos tarnybų, kad galėtų sulaikyti įtariamus asmenis, keliaujančius į karštuosius taškus Vidurio Rytuose.