Ketvirtadienį per susirėmimus Vakarų Krante žuvo du palestiniečiai, o vienas Izraelio arabų buvo nušautas policijai paleidus ugnį netoli Al Aksos mečetės Jeruzalės senamiestyje.

Tą pačią dieną Jeruzalėje buvo sužeisti 14 izraeliečių per ataką, kai vairuotojas nukreipė automobilį į Izraelio karius.

Dešimtys tūkstančių palestiniečių vidurdienį turėtų melstis Al Aksos mečetės komplekse – abiem religijoms svarbioje šventojoje vietoje, atsidūrusios izraeliečių ir palestiniečių konflikto centre. Žydai šią vietą vadina Šventyklos kalnu.

Izraelio policijos atstovas Micky Rosenfeldas naujienų agentūrai AFP sakė, kad „Jeruzalėje padidintas saugumas“ ir dislokuotos papildomos policijos pajėgos, ypač „senamiesčio rajone ir aplink jį“.

„Pagrindinis dėmesys skiriamas sustiprintoms saugumo priemonėms, reaguojant į visus incidentus, [galinčius] įvykti senamiestyje ir aplink jį po penktadienio pamaldų“.

Kariuomenė taip pat paskelbė, kad papildomai karių dislokuojama Vakarų Krante.

Ketvirtadienį šiauriniame Džanino mieste per susirėmimus tarp Izraelio kariškių ir akmenis svaidžiusių demonstrantų žuvo du palestiniečiai.

Pasak pareigūnų, Jeruzalėje vienas vyras įsirėžė savo automobiliu į izraeliečių karių grupę, sužeidė 14 žmonių ir pasišalino iš įvykio vietos.

Vėliau jis buvo areštuotas ir yra apklausiamas, nurodė M. Rosenfeldas. Jis pabrėžė, kad nuo ketvirtadienio vakaro nebuvo užfiksuota jokių naujų pavojų saugumui keliančių incidentų.

Smurtas aštrėja praėjus savaitei po to, kai JAV prezidentas Donaldas Trumpas pristatė ilgai lauktą Artimųjų Rytų taikos planą, supykdžiusį palestiniečius.

Dokumentas leistų Izraeliui pasiekti daugelį savo ilgalaikių tikslų, įskaitant galimybę valdyti visą ginčijamą Jeruzalės miestą. Be to, žydų valstybei būtų uždegta žalia šviesa aneksuoti visas savo nausėdijas ir kai kurias kitas Vakarų Kranto dalis.

Mainais palestiniečiams siūloma kurti valstybę likusiose Vakarų Kranto ir Gazos Ruožo dalyse.

Palestiniečių prezidentas Mahmudas Abbasas nedelsdamas atmetė planą ir paragino šalininkus rengti demonstracijas gatvėse.

Jaredas Kushneris, D. Trumpo žentas ir pagrindinis šio plano architektas, ketvirtadienį teigė, kad M. Abbasui „tenka atsakomybė“ už smurto paaštrėjimą.

„Jis ragina reaguoti rengiant „įniršio dienas“ ir sakė tai net prieš pamatydamas planą“, – žurnalistams pareiškė J. Kushneris. Jis kiek anksčiau pristatė savo iniciatyvą JT Saugumo Tarybos narėms per Niujorke už uždarų durų vykusį posėdį.

Palestiniečių vyriausiasis derybininkas Saebas Erekatas penktadienį socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad J. Kushnerio planas „leido Izraeliui vykdyti tolesnę aneksiją ir kolonizaciją“.

„Tačiau jis kaltina prezidentą Abbasą, nes, pasak tokių kaip jis, problema yra pats mūsų egzistavimas ir teisės“, – pridūrė S. Erekatas.