Kasmetiniame Jungtinių Tautų reitinge, kuriame atsižvelgiama į šalių turto, skurdo, sveikatos ir švietimo lygio rodiklį, taip pat pabrėžiama, kad kasmet vis sunkiau patekti į „turtingųjų šalių klubą“.

Pagal Žmogaus socialinės raidos indeksą (Human Development Index) Norvegija, kurioje gyvenimo trukmės rodiklis yra 81 m., o vidutinės metinės pajamos sudaro 58 tūkst. 810 dolerių, pirmauja jau antrą kartą nuo 2001 m.

Ji pirmauja ne pagal visus rodiklius – pavyzdžiui, Lichtenšteine metinių pajamų vidurkis siekia 81 tūkst. dolerių, o gyvenimo trukmės rodiklis Japonijoje siekia 83,6 metų – tačiau įvertinus visus veiksnius, Norvegija paskelbta pirmąja JT plėtros programos 20-ajame metiniame reitinge.

Po jos sąraše figūruoja Australija, Naujoji Zelandija, Jungtinės Valstijos ir Airija.

169 šalių reitinge paskutinė atsidūrė Zimbabvė, ji nukrito žemiau nei Mozambikas, Burundis, Nigeris ir Kongo Demokratinė Respublika.

Vidutinė gyvenimo trukmė Zimbabvėje yra vos 47 metai, o vienam gyventojui tenka vos 176 dolerių pajamos.

DELFI primena, kad Lietuva valstybių sąraše, lyginant su 2009-aisiais, pakilo dviem pozicijomis. Šiemet Lietuva tarp 169 valstybių užima 44 vietą. Lietuva lenkia Latviją, užimančią 48 vietą, tačiau nuo Estijos atsilieka 10 pozicijų.