Šis prezidento įsipareigojimas steigti naują teismo įstaigą, padėsiančią kovoti su šalyje įsišaknijusia korupcija, yra tvirčiausias.

Nuo antradienio šalia parlamento parke ir gatvėje įsikūrė chaki spalvos palapinių miestelis; protestuotojai nežada skirstytis, kol nebus patenkinti jų reikalavimai valdžiai griežčiau kovoti su korupcija.

Palapinių miestelio sugrįžimas į Kijevą rodo didėjantį ukrainiečių nusivylimą, kad po 2014-ųjų Maidano revoliucijos į valdžią atėjusi P. Porošenkos ir jo Vakarų remiama komanda nevykdo savo pažadų.

Penktadienį šalies prezidentas susitiko su kariais ir dar kartą išreiškė savo paramą instituciniams pokyčiams, kuriuos žadėjo stojęs prie valstybės vairo po 2014-aisiais per revoliuciją nuversto prorusiško prezidento Viktoro Janukovyčiaus.

P. Porošenka penktadienį sakė, kad kitų metų biudžeto projekte, kuris bus patvirtintas vėliau, jau yra numatyta lėšų antikorupciniam teismui.

„Tai liudija apie valstybės lyderių tvirtą įsipareigojimą kitąmet įsteigti šią gyvybiškai svarbią teisminę įstaigą“, – pareiškė Ukrainos prezidentas.

„Planuoju, kad prezidento parašas ant antikorupcinio įstatymo dėl naujojo teismo įsteigimo atsiras iki šių metų pabaigos, – sakė P. Porošenka. – Tai visiškai įmanoma.“

Kol kas į prezidento pažadą nesureagavo nei Ukrainos kreditorius Tarptautinis valiutos fondas (TVF), nei protesto Kijeve lyderiai.

P. Porošenkos kritikai ir kai kurie Vakarų ekonomistai teigia, kad Ukrainos lyderis tyčia vilkina antikorupcinio teismo įkūrimą, siekdamas išsaugoti esamą politinę santvarką.

Antradienį Ukrainos sostinėje prie parlamento susirinko beveik 5 tūkst. žmonių, kurie reikalavo valdžios nedelsiant įsteigti antikorupcinį teismą ir priimti parlamentarų teisinę neliečiamybę apribojantį įstatymą.

TVF, sunerimęs dėl jau seniai šalį krečiančios korupcijos problemos, ragina Kijevą įkurti minėtą teismą, kuris būtų „rodiklis“, kad Ukraina daro pažangą, siekdama vakarietiškų standartų.

Šiemet nevyriausybinės organizacijos „Transparency International“ paskelbtame Korupcijos suvokimo indekse šiai šaliai buvo skirta tik 131-a vieta iš 176.