Konflikto suskaldyta ir ekonomiškai nualinta šalis jau kelias savaites gyvena nežinioje dėl savo ateities, smarkiai nukritus paties prezidento ir ministro pirmininko Arsenijaus Jaceniuko populiarumui.

P.Porošenka mėgino mažinti politinę įtampą vasario mėnesį, paprašęs A.Jaceniuką pasitraukti iš premjero posto dėl jo nesugebėjimo susidoroti su korupcija vyriausybėje.

V.Jaceniukas atsisakė paklusti P.Porošenkos raginimui ir tą pačią dieną laimėjo balsavimą dėl pasitikėjimo savo vyriausybe Aukščiausioje Radoje. Premjerą palaikė jo paties partija ir įstatymų leidėjai, kuriuos Ukrainos žiniasklaida sieja su didele politine valdžia besimėgaujančiais verslo magnatais.

Tuo tarpu P.Porošenka, lankydamasis Charkove, trečiadienį žurnalistams sakė, kad yra pasiruošęs „palaikyti bet kurį kandidatą į premjerus, kurį pateiks (parlamentinė) koalicija“.

„Pabrėžiu, kad Ukraina yra suinteresuota, kad jos vyriausybė būtų patvirtinta kitą antradienį“, – nurodė jis.

„Koalicijos darbą (Aukščiausiojoje Radoje) sugriovė trijų frakcijų pasitraukimas. Buvo pakankamai laiko, jau daugiau kaip mėnuo, toms koalicijos frakcijoms sugrįžti, arba suformuoti naują koaliciją“, – pabrėžė jis.

P.Porošenka kreipėsi į visas senosios koalicijos frakcijas ir paprašė jas „atmesti savas ambicijas ir šią savaitę surengti Koalicijos tarybos posėdį, bei apsispręsti dėl premjero kandidatūros“.

Tačiau Ukrainos įstatymai neleidžia rengti dviejų balsavimų dėl nepasitikėjimo vyriausybe per tą pačią sesiją, o pamainą premjerui galima rinkti tik šiam pabaigus savo kadenciją. Šiuo metu A.Jaceniuko kadencija dar nesibaigia ir nepasitikėjimo klausimas negalės būti svarstomas iki dabartinės Aukščiausiosios Rados sesijos pabaigos – veikiausiai iki rugsėjo.

Pats premjeras trečiadienį išreiškė viltį, kad „politinę krizę pavyks išspręsti kuo greičiau“.

„Laukiu sprendimų, kuriuos turi priimti ir parlamentinė koalicija, ir, svarbiausia, prezidento partija bei pats prezidentas“, – sakė A.Jaceniukas.

Ukrainos finansų ministrė Natalie Jaresko, kuri yra gimusi Jungtinėse Valstijose, antradienį pareiškė esanti pasirengusi dirbti ministre pirmininke su tam tikromis griežtomis sąlygomis.

Tačiau atrodo, kad jai trūktų palaikymo parlamente ir kai kurios ukrainiečių žiniasklaidos priemonės kelia prielaidą, kad dabartinis parlamento pirmininkas ir artimas prezidento sąjungininkas Volodymyras Grojsmanas galėtų būti kitas kandidatas į premjerus.