P. Porošenka taip pat pranešė, kad Ukrainai buvo iškeltas ultimatumas – jeigu kariuomenė nori išeiti, ji turi atiduoti ginklus, pakelti baltą vėliavą ir pasiduoti į nelaisvę. 

„Kariškiai atliko savo darbą. Pasauliui pademonstravo, kad Ukraina tvirtai laikosi taikos susitarimų. Mano sprendimo motyvas – išsaugoti Ukrainos karių gyvybes ir atlikti operaciją, kuri išsaugo geriausią Ukrainos Ginkluotųjų pajėgų potencialą“, – pažymėjo prezidentas, kalbėdamas Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos (NSGT) posėdyje.

P. Porošenka pranešė, kad vakar, vasario 18 dieną, 13 valandą kaip Vyriausiasis pajėgų vadas įsakė koordinuoti Generalinio štabo vado vadovaujamą operaciją vykdant planuotą Ukrainos karių išvedimą iš Debalcevės. Buvo informuota ESBO, tarptautiniai partneriai. Valstybės vadovas pažymėjo, kad JAV, Vokietija Prancūzija, Europos Sąjunga ir NATO palaikė Ukrainos poziciją ir pripažino, kad šalis tvirtai laikosi Minsko susitarimų, o atsakomybė dėl taikos proceso pažeidimų tenka Rusijai ir jos remiamiems separatistams.

„Tai buvo labai sunkus, tačiau garbingas sandoris, kuris buvo vykdomas naktį siaučiant Rusijos artilerijos škvalui, – sakė Ukrainos prezidentas. – Mes pademonstravome, kad nėra jokios apsiausties, mūsų kariuomenė gali atlikti operaciją ir išeiti iš Debalcevės“.

P. Porošenka teigia, kad iš Debalcevės pasitraukė 2475 kariškiai, buvo išvesta 200 karinės technikos vienetų. „Deja, ne visiems pavyko išeiti. Pirminiais duomenimis, mes netekome šešių didvyrių, daugiau kaip šimtas sužeistų, laimei, absoliuti dauguma – lengvi ir vidutinio sunkumo sužeidimai. Pasveikę jie yra pasirengę grįžti į kariuomenės gretas, – sakė Ukrainos prezidentas. – Labai sunku kariams, jų šeimoms, tačiau dar sunkiau, kai socialiniuose tinkluose ir žiniasklaidoje platinami „feikai“, kurie daromi ne Ukrainos teritorijoje“.

Ukrainai buvo iškeltas ultimatumas

P. Porošenka taip pat pranešė, kad Ukrainai buvo iškeltas ultimatumas – jeigu kariuomenė nori išeiti, ji turi atiduoti ginklus, pakelti baltą vėliavą ir pasiduoti į nelaisvę. „Asmeniškai susisiekiau su Debalcevėje dislokuotų dalinių vadovybe ir aš didžiuojuosi mūsų Ginkluotosiomis pajėgomis. Nei vienas iš tų, su kuriais bendravau, nesutiko su žeminančiomis sąlygomis. Visi buvo pasirengę įvykdyti įsakymą“, – teigė prezidentas. 

Valstybės vadovas pranešė apie sprendimą apdovanoti karius, pademonstravusius drąsą ir didvyriškumą vykdant šią operaciją.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (541)