„Prašau, nutraukite ugnį. Prašau, paleiskite įkaitus. Prašau, išveskite kariuomenę iš mano teritorijos“, – pareiškė prezidentas spaudos konferencijoje, kurioje taip pat dalyvavo Australijos premjeras Tony Abbottas, perduoda gazeta.ru.

Be to, P. Porošenka paprašė Rusijos uždaryti sieną su Ukraina. „Prašau, uždarykite sieną. Aš pažadu, jeigu uždarysite sieną, per vieną, dvi, tris savaites Ukrainoje įsiviešpataus taika ir stabilumas“, – sakė Ukrainos prezidentas.

Prorusiški sukilėliai sako atitraukiantys artileriją iš fronto rytų Ukrainoje

Prorusiški separatistai pradėjo atitraukti artileriją iš pozicijų savo kontroliuojamose teritorijose Ukrainos rytinės Donecko srities pietinėje dalyje, Rusijos naujienų agentūra „Interfax“ ketvirtadienį citavo vieną sukilėlių lyderį.

„Pasipriešinimo pajėgos pradėjo atitraukti didesnio negu 100 mm kalibro artilerijos dalinius respublikos pietuose“, – sakė separatistų paskelbtos „Donecko liaudies respublikos“ Liaudies Tarybos pirmininko pavaduotojas Denisas Pušilinas.

Ukraina neteko pirmųjų trijų karių nuo atnaujintų paliaubų pradžios

Rytų Ukrainoje trys vyriausybės kariai žuvo, o dar aštuoni buvo sužeisti per pastarąją parą, ketvirtadienį pranešė kariuomenės atstovas, informuodamas apie pirmąsias aukas nuo atnaujintų paliaubų pradžios anksčiau šią savaitę.

„Per pastarąją parą netekome trijų karių, o dar aštuoni buvo sužeisti“, – sakė atstovas Andrijus Lysenka.

Kaip anksčiau buvo pranešta, abi konflikto pusės stengėsi laikytis atnaujintų paliaubų tarp vyriausybės pajėgų ir prorusiškų sukilėlių rytų Ukrainoje, įsigaliojusių anksčiau šią savaitę.

Ukraina: derybos įvyks tik separatistams visiškai nutraukus ugnį

Ukrainos kariuomenė trečiadienį pranešė apie labai sumažėjusią separatistų ugnį per antradienį paskelbtą „Tylos dieną“, tačiau Kijevo taikos pasiuntinys pareiškė, kad naujų derybų nebus, kol separatistai visiškai nenutrauks ugnies, skelbia „Reuters“.

Buvęs Ukrainos prezidentas Leonidas Kučma paneigė pranešimus apie šią savaitę planuojamą vadinamosios „kontaktinės grupės“, kurią sudaro Rusijos, Ukrainos ir prorusiškų separatistų lyderių atstovai, susitikimą.

„Šiomis aplinkybėmis, kai viena šalis nesilaiko paliaubų, nemanau, kad susitikimas įmanomas“, – naujienų agentūra „Interfax“ citavo L. Kučma.

Kalbėdamas apie „Tylos dieną“, kurią, anot vyriausybinių pajėgų, neapsieita be separatistų šaudymų Donecko oro uoste, L. Kučma sakė: „Leiskime jiems parodyti, kad jie (separatistai) iš tiesų nori taikos, o ne karo, kad jie visiškai kontroliuoja savo ginkluotus dalinius“.

Kijevas bus pasiruošęs kitam susitikimui (tik), kai bus visiškai nutraukta ugnis“, – pabrėžė eksprezidentas.

Kol kas separatistų lyderiai pranešimo nekomentavo.

Separatistų lyderiai planavo surengti kontaktinės grupės konferenciją trečiadienį per internetinį tinklą „Skype“, tačiau netrukus atšaukė savo planus.