Kalbėdamas NATO viršūnių susitikimo užkulisiuose ketvirtadienį Velse jis pridūrė, kad paliaubos priklauso nuo penktadienį Minske numatomo Ukrainos, Rusijos ir ESBO pasiuntinių susitikimo.

„Rytoj 14 val. (vietos ir Lietuvos laiku, penktadienį), jeigu tai bus patvirtina, jeigu susitikimas įvyks, aš teiksiu nurodymus Generaliniam štabui dėl dvišalio ugnies nutraukimo, ir mes tikimės, kad taikos plano įgyvendinimas prasidės rytoj“, – sakė P.Porošenka.

Ukrainos vadovas pabrėžė, kad Ukraina siekia taikos. „Ukraina niekada nenorėjo karo, pavargo nuo karo, ir darys viską, kas įmanoma, kad į Ukrainos žemę ateitų taika“, – sakė jis.

P.Porošenka dar pridūrė, kad pirmiausias žingsnis taikos link – ugnies nutraukimas, taip pat ryžtingi veiksmai, kurie skatins nusiginklavimą, visos tautos dialogą, atitinkamų įstatyminių aktų priėmimą stabilumui Luhansko ir Donecko srityse užtikrinti.

Separatistai: jei Kijevas paskelbs paliaubas, „gal ir mes taip pat“

Vienas prorusiškų sukilėlių lyderių, dalyvaujančių derybose su Kijevu, ketvirtadienį pareiškė, kad, jeigu Ukrainos pajėgos laikysis paliaubų rytinėje Ukrainoje, sukilėlių pajėgos galėtų irgi taip pasielgti, pranešė Rusijos naujienų agentūra „Interfax“.

„Jeigu iš jų pusės tai bus tikros paliaubos, tada galbūt ir mes nutrauksime ugnį, – sakė Andrejus Purginas, separatistų vienašališkai paskelbtos vadinamosios Donecko liaudies respublikos lyderis, kuris penktadienį turėtų dalyvauti numatomose taikos derybose su Kijevu Minske. – Pažiūrėsime, kaip jie laikosi paliaubų“.

DLR ir LLR lyderiai praneša, kad yra pasirengę nuo rugsėjo 5-osios nutraukti ugnį

Apsišaukėliški separatistinių organizacijų „Donecko liaudies respublika“ (DLR) ir „Luhansko liaudies respublika“ (LLR) lyderiai Aleksandras Zacharčenka ir Igoris Plotnickis praneša, kad yra pasirengę nuo rugsėjo 5 dienos nutraukti ugnį.  

Kaip praneša DLR svetainė, bendrame pranešime jie pažymi, kad „rytoj, 2014 metų rugsėjo 5-ąją, 15 val. vietos laiku jie yra pasirengę duoti nurodymą nutraukti ugnį, jeigu pavyks pasiekti susitarimą ir jei Ukrainos atstovai pasirašys politinio konflikto sureguliavimo planą“, rašo unian.net.