Šią žinią "Laisvajam Europos radijui" pranešė prezidento patarėjas Olehas Medvedevas.

"Tomis dienomis baigiasi 30-ties parų laikotarpis, skirtas naujos valdančiosios koalicijos suformavimui ir Ukrainos prezidentas turi teisinį pagrindą paleisti parlamentą", - teigė O. Medvevedas.

Pareigūnas pridūrė, kad rugsėjį visuomenei bus pristatytas esminių politinių, ekonominių ir socialinių reformų paketas. Kitą mėnesį taip pat bus ratifikuotas birželį pasirašytas asociacijos susitarimas su Europos Sąjunga (ES).

Tuo tarpu prezidento spaudos tarnyba nurodo, kad P.Porošenka parlamento paleidimo klausimu tarsis su Aukščiausiosios Rados vadovais ir frakcijomis.

„Savo sprendimais aš vadovausiuosi Ukrainos liaudies siekiais, o ji reikalauja perkrovimo, reikalauja liustracijos“, – pabrėžė prezidentas.

Pažymėjęs, kad, naujausiais duomenimis, liaudis daugiau kaip 80 procentų palaiko naujų rinkimų į Aukščiausiąją Radą idėją, P.Porošenka pabrėžė esąs pasirengęs palaikyti tokį liaudies pasirinkimą.

„Mes vykdome tai, ko nori liaudis“, – pasakė jis.

Ukraina Nepriklausomybės dieną švenčia rugpjūčio 24 dieną.

Liepos 24 dieną Aukščiausios Rados pirmininkas Oleksandras Turčynovas parlamento posėdyje oficialiai paskelbė, kad nutraukia savo egzistavimą valdančioji deputatų frakcijų koalicija „Europinis pasirinkimas“.

Jeigu per 30 dienų nesuformuojama nauja koalicija, prezidentas įgyją teisę paleisti Aukščiausiąją Radą ir skelbti pirmalaikius rinkimus, kurie galėtų įvykti šių metų spalio pabaigoje.

Ukrainos "Europos pasirinkimo" parlamentinė koalicija subyrėjo liepos 24 dieną, kada iš jos pasitraukė "Udar" ir "Svoboda" partijų deputatai. Netrukus apie savo atsistatydinimą pareiškė ir premjeras Arsenijus Jaceniukas. P. Porošenkai pareikalavus, Aukščiausioji Rada liepos 31 d. pareiškė pasitikėjimą A. Jaceniuku ir jo komanda.

Preliminariais duomenimis, nauji Ukrainos parlamento rinkimai turėtų vykti spalį.