„Pasirašytas protokolas dėl ugnies nutraukimo nuo 18 val. penktadienį. Šiame protokole yra 14 punktų, kurie apima visus kontrolės, belaisvių mainų aspektus ir kitus klausimus“, – sakė agentūros pašnekovas..

Penktadienį Minske derybose dalyvauja buvęs Ukrainos prezidentas Leonidas Kučma, Rusijos ambasadorius Ukrainoje Michailas Zurabovas specialioji ESBO atstovė Heidi Tagliavini, DLR vadovas Aleksandras Zacharčenka ir DLR vicepremjeras Andrejus Purginas, taip pat LLR vadovas Igoris Plotnickis.

P. Porošenka: įsakiau nutraukti ugnį

Aleksandras Zacharčenka,  Andrejus Purginas
Ukrainos prezidentas Petro Porošenka socialiniame tinkle „Twitter“ patvirtino, kad Minske susitikę derybininkai, siekę kovų tarp Kijevo ir prorusiškų separatistų nutraukimo, pasirašė paliaubų susitarimą, kuris įsigalios vėliau penktadienį.

„Aš įsakiau Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo viršininkui nutraukti ugnį nuo 18 val. (Kijevo ir Lietuvos laiku)“, – netrukus pasirodė įrašas oficialiajame prezidento tinklalapyje.

Ukrainos Donecko srities, kurioje vyksta daugiausia mūšių, gubernatorius Serhijus Taruta taip pat patvirtino, kad dokumentas pasirašytas ir kad laukiama žinių apie šio susitarimo detales.

Ukrainos premjeras Arsenijus Jaceniukas anksčiau Kijeve per kabineto posėdį, transliuotą per televiziją, sakė, kad taikos plane turi būti trys svarbiausi dalykai: paliaubos, „Rusijos pajėgų ir rusų banditų bei teroristų“ išvedimas ir Ukrainos valstybinės sienos su Rusija atstatymas.

Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO) taip pat pareiškė, kad Kijevo ir prorusiškų maištininkų atstovai sutarė skelbti paliaubas penktadienį.

Kovojančių šalių atstovai pasirašė protokolą dėl ugnies nutraukimo 15 val. Grinvičo (18 val. Lietuvos) laiku penktadienį, sakė žurnalistams ESBO atstovė derybose Minske Heidi Tagliavini.

Prorusiškieji separatistai, savo ruožtu, sakė taikos derybose Minske sutarę su Ukrainos pareigūnais penktadienį nutraukti ugnį.

„Ukrainos ir Donecko liaudies respublikos ir Luhansko liaudies respublikos atstovai pasirašė protokolą dėl paliaubų nuo 18 val. “, – nurodyta DLR paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“.


Separatistai neatsisako atsiskyrimo nuo Ukrainos idėjos