Kaip skelbia Ukrainos vyriausybės spaudos tarnyba, tokią nuomonę išsakė Prancūzijos prezidentas Francois Hollande per pokalbį telefonu su Ukrainos vadovu Petro Porošenka. Pokalbio metu prezidentai aptarė tarptautines pastangas kovoje su terorizmu ir Malaizijos oro linijų keleivinio lėktuvo tragedijos padarinius.

P. Porošenka Prancūzijai padėkojo už tvirtą poziciją ir paramą šaliai, kurią Prancūzija pademonstravo per pastarąjį Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos posėdį. Jis taip pat paragino Prancūziją vadinamąsias „Donecko liaudies respubliką“ ir „Luhansko liaudies respubliką“ pripažinti teroristinėmis organizacijomis.

„Mes nematome įvykių Ukrainoje ir teroro aktų Amerikoje 2001 metų rugsėjo 11-ąją ar tragedijos virš Lokerbio Škotijoje, kai teroristai iš Libijos, vadovaujami Gaddafi, susprogdino lėktuvą „Pan American“, skirtumo. Todėl laukiame tokios pat vieningos reakcijos iš viso civilizuoto pasaulio“, - pareiškė Ukrainos prezidentas. F. Hollande pažymėjo, jog būtina kuo skubiau atlikti objektyvų tarptautinį tragedijos tyrimą. Jis taip pat pabrėžė, jog, gavus įrodymų, kad teroristai gavo ginkluotės iš Rusijos, įskaitant ir zenitinių raketų sistemą, iš kurios ir buvo numuštas lėktuvas, bus skubiai skelbiamas Europos Sąjungos Tarybos posėdis. Prancūzijos prezidentas paragino Rusiją atsiriboti nuo teroristų ir nutraukti ginkluotės tiekimą, o Ukrainą – susigrąžinti savų teritorijų kontrolę.

Ukrainos prezidentas taip pat pareiškė, jog šiuo metu į Ukrainą vyksta tyrėjai iš šalių, kurių piliečių žuvo Ukrainos teritorijoje. Jis Prancūziją paragino susipažinti su tyrimo eiga. P. Porošenka taip pat pažymėjo, jog teroristai trukdo tyrimui, bando sukliudyti ekspertams, naikina įrodymus – esą lėktuvo savirašiai prietaisai būtent teroristų rankose.

„Tačiau jų tai neišgelbės, nes turime palydovo darytų nuotraukų, kuriuose užfiksuota raketos paleidimo vieta, turime zenitinių raketų komplekso nuotraukų ir vaizdo medžiagos, įrodančių, jog ginkluotė buvo įvežta iš Rusijos, turime ir teroristų telefoninių įrašų ir kitų nepabaigiamų įrodymų“, - tvirtina Ukrainos prezidentas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1300)