Pamažu pradėjo aiškėti detalės apie 30 metų Noor Zahi Salman, kuri užaugo mažame Rodeo priemiestyje Kalifornijoje, tarp kalvų netoli naftos perdirbimo gamyklų 40 km į šiaurės rytus nuo San Fransisko.

Jos romanas su Omaru Mateenu – apsaugininku, kultūristu ir musulmonu – užsimezgė internete, papasakojo kaimynė. Įrašai rodo, kad pora susituokė 2011 metų rugsėjo 29-ąją netoli jos gimtojo miestelio. Pora turi trejų metų sūnų.

Anksti sekmadienį 29 metų O.Mateenas pradėjo šaudyti gėjų naktiniame klube Orlande Floridoje. Žuvo 49 ir buvo sužeisti dar 53 žmonės.

Vienas pareigūnas, kuris buvo informuotas apie šią bylą, bet reikalavo anonimiškumo, sakė, jog pareigūnai mano, kad N.Z.Salman iš anksto žinojo apie planuojamą ataką.

Pasak to pareigūno, tyrėjai nelabai nori apkaltinti N.Z.Salman remdamiesi vien galimybe, kad ji iš anksto žinojo apie savo vyro, kuris žuvo per susišaudymą su policija, planus.

Trys žmonės, kurie prisistatė FTB agentais, antradienį apsilankė N.Z.Salman vaikystės namuose Rodeo ir kalbėjosi su jos motina, sakė kaimynas Jessie Rojasas.

Fort Pirse Floridoje, kur N.Z.Salman ir O.Mateenas gyveno, N.Z.Salman pirmadienį vakare, lydima policijos ir svainio, trumpam apsilankė savo bute pirmame aukšte. Jos šešuras sakė, kad ji buvo atėjusi pasiimti drabužių. Su žurnalistais ji nesikalbėjo ir šiaip laikosi nuošaliai.

Kaip rodo santuokos dokumentai, saugomi Kontra Kostos apygardos metrikacijos biure, N.Z.Salman gimė Jungtinėse Valstijose, o jos tėvų gimimo vieta nurodyta „Palestina“.

Neaišku, kada jos tėvai, kurie buvo santuokos liudininkai, atvyko į JAV, bet jų natūralizacijos dokumentai, leidžiantys jiems likti šalyje, buvo patvirtinti 1984 metais.

Jasbinder Chahal, kuri pastaruosius 15 metų gyvena kitoje gatvės pusėje priešais N.Z.Salman vaikystės namus, sakė, kad N.Z.Salman yra „labai miela, ...ne pati nuovokiausia, bet buvo graži“.

„Žinot, kai kurie vaikai po vidurinės ... atidaro dėžę ir pasaulis yra jų. Ji buvo tos dėžės viduje, tiesiog supakuota ir ištekinta”, – sakė J.Chahal.

„Jų vestuvės buvo nedidelės, jie daug fotografavosi čia, prie namo“, – sakė kaimynė. Santuokos dokumentuose nurodoma, kad ceremonija įvyko Herkjulise Kalifornijoje ir kad porą sutuokė imamas.

Apie O.Mateeną J.Chahal sakė: „Jis buvo žemesnis už ją ir neatrodė labai draugiškas.“

Pasak J.Chahal, N.Z.Salman motina Ekbal Salman labai nusiminė, kai pirmadienį vakare ji ją aplankė, ir baiminosi dėl dukters ir vaikaičio saugumo.

N.Z.Salman tėvai stengėsi apsaugoti savo keturias mergaitės, kai jos augo.

„Noor niekada nežaisdavo gatvėje, mergaitėms niekada nebuvo leista vairuoti“, – sakė J.Chahal.

Kaimynė pacitavo N.Z.Salman motinos žodžius, kad O.Mateenas taip pat neleisdavo jos dukrai vairuoti, bet neseniai leido jai laikyti vairuotojo egzaminus.

N.Z.Salman santuoka su O.Mateenu jai buvo antroji, sakė J.Chahal. O.Mateenas taip pat anksčiau buvo kartą vedęs.

Dėl pirmos N.Z.Salman santuokos Palestiniečių teritorijose buvo sutarę jos tėvai, sakė kaimynė, kuri pridūrė, kad ta sąjunga nenusisekė.

„Jis buvo Čikagoje, jie gyveno ten, bet susituokę buvo neilgai, – pasakojo J.Chahal. – Tarp jų buvo kultūrinių skirtumų, nes ji augo čia ir buvo amerikietė.“

O.Mateenas su savo pirmąja žmona Sitora Yusufiy taip pat susipažino internete. Jie susituokė 2009 metais, po žaibiškai išsirutuliojusio romano.

S.Yusufiy, kuri imigravo į JAV iš Uzbekistano, žurnalistams yra papasakojusi, kad O.Mateenas buvo psichiškai nestabilus ir prieš ją smurtavo.

Ji sakė greit supratusi, kad ta santuoka yra klaida ir po kelių mėnesių jį palikusi. Tačiau poros skyrybos buvo įformintos tik 2011 metų birželio 21 dieną – vos trys mėnesiai prieš tai, kai O.Mateenas vedė N.Z.Salman.

N.Z.Salman po vestuvių retai atvykdavo aplankyti tėvų, nes O.Mateenas jos neišleisdavo, sakė J.Chahal. Ji citavo N.Z.Salman motinos jai pasakytus žodžius, kad O.Mateenas net bandė neleisti jos dukrai atvažiuoti, kai sirgo tėvas.

Tačiau N.Z.Salman pavykę sukrapštyti pinigų ir aplankyti tėvą prieš jo mirtį vietos ligoninėje, sakė J.Chahal.