FTB tyrėjai netiki, kad Noor Salman bendrininkavo per išpuolį, kurio metu žuvo 49 žmonės. Išpuolis surengtas sekmadienį, birželio 12 dieną, naktiniame klube „Pulse“. Vis dėlto pareigūnai aiškinasi, ar jai gali būti pateikti kaltinimai dėl to, ką ji galėjo žinoti apie jo ketinimus ir galimai nepranešė apie juos teisėsaugai.

Tyrėjai toliau bando aiškintis, kas motyvavo O. Mateeną surengti šį kruviną išpuolį. Be 49 žuvusiųjų dar 53 žmonės buvo sužeisti. Pareigūnai teigia, kad 28 aukos vis dar ligoninėje, mažiausiai keturios iš jų – kritinės būklės.

Antroji O. Mateeno žmona N. Salman bendradarbiauja su įvairiomis teisėsaugos institucijomis. Pora buvo susituokusi nuo 2011 metų. Jie augino trejų metukų sūnų.

Pora gyveno Fort Pierce mieste Floridoje, maždaug valanda kelio nuo naktinio klubo „Pulse“. N. Salman FTB pareigūnams pasakojo pastebėjusi pokyčius vyro elgesyje ir mėgino atkalbinti jį nuo bet kokio smurto.

Žmona federaliniams tyrėjams pasakojo, kad likus kelioms valandoms iki masinių šaudynių išeidamas iš namų O. Mateenas pamelavo žmonai apie tai, kur eina.

Vis dėlto kitas šaltinis CNN teigė, kad N. Salman šį tą apie vyro ketinimus surengti išpuolį žinojo iš anksto.

Teisėsaugos pareigūnai sakė, kad N. Salman lydėdavo O. Mateeną į keliones, kuriose buvo žvalgomasi potencialių taikinių, nors nėra aišku, kiek jai buvo žinomi jo ketinimai. Ji buvo su juo ir tada, kai jis greičiausiai birželio pradžioje lankėsi „Pulse“ ir pramogų bei prekybos centre „Disney Springs“.

Ji taip pat lydėjo jį ir per balandžio 26 dienos apsilankymą „Disney World“. „Disney“ apsaugos darbuotojai FTB sakė manantys, kad pastarojo vizito galimas tikslas – apsižvalgyti.

Birželio pradžioje jis ne tik žvalgėsi, kur galima įvykdyti išpuolį, bet tuo pat metu pirko ir ginklus, kuriuos panaudojo klube „Pulse“.

Meino senatorius Angusas Kingas, priklausantis Senato Žvalgybos komitetui, buvo informuotas apie vykstantį tyrimą, tačiau jis nežino, ar N. Salman vyko kartu su vyru pirkti ginklų. Likus kelioms valandoms iki šaudynių O. Mateenas paskutinį kartą apsilankė „Disney Springs“, tačiau šį kartą buvo vienas.

Teisingumo departamento prokurorai ir FTB tyrėjai peržiūri N. Salman sąskaitą ir kitus įrodymus, siekdami nuspręsti, ar pateikti jai kaltinimus dėl to, kad ji galimai nepranešė to, ką žinojo apie jo bendrus planus įvykdyti kokį nors išpuolį. Tokie kaltinimai gali apimti nepranešimą apie nusikaltimą, tyčinį artėjančio nusikaltimo slėpimą.

A. Kingas sakė, kad N. Salman apklausė FTB.

„Atrodo, ji šį tą žinojo apie tai, kas vyksta, lankydamasi kai kuriose vietose. Nežinome, ar ji buvo įtraukta ir ar žinojo apie ginklų pirkimą, kas įvyko likus vos savaitei iki išpuolio, – kalbėjo A. Kingas. – Bet manau, kad ji neabejotinai yra tas asmuo, kuriam pareigūnai turi klausimų, ir gali suteikti mums svarbios informacijos apie tai, kas tai per vyras, kokie buvo jo motyvai ir planai“.