Birželio 12 dieną apie 4 valandą vietos laiku, praėjus dviem valandoms nuo išpuolio pradžios, pasislėpęs tualete Omaras Mateenas rašė žmonai Noor Salman žinutę, kurioje klausė, ar ji matė žinias. Tuo metu ji atrašė, kad jį myli. Kitas pareigūnas pridūrė, kad N. Salman taip pat bandė kelis kartus prisiskambinti vyrui.

Policijai toliau tiriant 49 žmonių nužudymą ir 50 asmenų sužeidimą Orlando naktiniame gėjų klube, policiją vis labiau domina N. Salman. Pasak pareigūnų, O. Mateenas žudynes surengė būdamas ginkluotas pusiau automatiniu šautuvu „Sig Sauer MCX“ ir pistoletu.

Panašu, kad N. Salman pasakojimai apie tai, ką ji žinojo apie O. Mateeno ketinimus likus kelioms valandoms iki išpuolio, yra prieštaringi. Tyrėjams moteris taip pat papasakojo, kad likus kelioms savaitėms iki išpuolio O. Mateenas išleido tūkstančius dolerių, už kuriuos pirko ir minėtus ginklus.

O. Mateenas ir N. Salman susituokė 2011 metais. Jie augino trejų metukų sūnų ir gyveno Fort Pierce mieste, esančiame maždaug dvi valandos kelio nuo žudynių vietos.

JAV prokuroras ketina perduoti įrodymus federaliniams prisiekusiesiems, kurie nuspręs, ar pateikti moteriai kaltinimus.

„Facebook“ įrašai

O. Mateen prieš išpuolį ir jo metu taip pat liejo jausmus socialiniame tinkle „Facebook“. Pasak Senato Vidaus saugumo ir vyriausybės reikalų komiteto pirmininko, žudikas čia rašė: „Amerika ir Rusija, liaukitės bombardavusios „Islamo valstybę“. Vykdydami oro antskrydžius, jūs žudote nekaltas moteris ir vaikus… dabar paragaukite „Islamo valstybės“ keršto“.

Paskui paskutiniame savo įraše pranašaujama nelaimė: „Per artimiausias kelias dienas pamatysite „Islamo valstybės“ išpuolius JAV“.

Šios žinutės buvo aprašytos komiteto pirmininko Rono Johnsono laiške Markui Zuckerbergui, kuriame prašoma „Facebook“ prezidento suteikti „visus „Facebook“ duomenis apie pono Mateeno veiklą šioje paskyroje ir bet kokiose susijusiose paskyrose“.

Tai ne vienintelis kartas, kai O. Mateenas įtraukė „Islamo valstybę“ į savo ataką, surengtą ankstų sekmadienio rytą. Išpuolio metu jis taip pat paskambino 911 ir prisiekė ištikimybę šiai teroristinei grupuotei, sakydamas „Padariau tai dėl ISIS. Padariau tai dėl „Islamo valstybės“.

Atlikus O. Mateeno elektroninių prietaisų tyrimą, paaiškėjo, kad jis ieškojo džihadistų propagandos, vaizdo įrašų apie „Islamo valstybės“ vykdomus nukirsdinimus, sakė pareigūnas.