Vengrija ir Lenkija pirmadienį užblokavo ES 2021–2027 metų trilijono eurų biudžeto ir 750 mlrd. eurų finansinių priemonių dėl pandemijos paketo patvirtinimą, įstumdamos bloką į politinę krizę.

„Šiandien Briuselyje tik migrantus įsileidžiančios šalys laikomos besilaikančiomis įstatymų viršenybės“, – sakoma V. Orbano pranešime.

„Kai tik šis pasiūlymas bus priimtas, nebeliks kliūčių susieti valstybių narių [gaunamą] bendrų lėšų dalį su parama migracijai ir [naudoti] finansines priemones šantažuoti šalims, kurios priešinasi migracijai“, – pridūrė premjeras.

Varšuva ir Budapeštas priešinasi pastangoms susieti ES finansavimą su teisinės valstybės principų laikymųsi, o jų ambasadoriai vetavo bet kokį sprendimą toliau nagrinėti šį klausimą, faktiškai užblokuodami Bendrijos pastangas patvirtinti atsigavimo po COVID-19 pandemijos strategiją.

Bendrijos lyderiai manė jau išspendę nesutarimus dėl septynerių metų ES biudžeto ir susijusio asignavimų projekto per liepą keturias dienas ir naktis trukusį viršūnių susitikimą.

Vėliau taip pat buvo išspręsti nesutarimai su Europos Parlamentu dėl finansavimo prioritetų, todėl tiek biudžetas, tiek 750 mlrd. eurų ekonomikos gaivinimo paketas yra parengti patvirtinti.

Tačiau Lenkija ir Vengrija atkakliai priešinasi bet kokioms pastangoms susieti jų būsimą finansavimą su Briuselio sprendimais, ar Bendrijos lėšos šiose šalyse naudojamos laikantis ES teisės normų.

„Per pastaraisiais metais vykusius su migracija susijusius debatus įstatymų viršenybė virto politiniu ir ideologiniu ginkliu, vertinant iš teisės perspektyvos“, – rašė V. Orbanas.

„Nesant objektyvių kriterijų ir galimybės spręsti ginčus teismuose, jokia procedūra, kuria siekiama nubausti valstybes nares, neturėtų būti tuo grindžiama“, – pabrėžė jis.

„Mūsų požiūriu, susieti ekonomikos ir finansų klausimus su politiniais debatais būtų sunki klaida, kelianti pavojų Europos vienybei“, – pridūrė jis.