Anot jo, buvęs makedonų vyriausybės vadovas Nikola Grujevskis, turėjęs atlikti dvejų metų kalėjimo bausmę už korupciją, bet praėjusią savaitę pabėgęs iš savo šalies, yra Vengrijos sąjungininkas, nusipelnęs, kad su juo būtų elgiamasi sąžiningai.

V. Orbanas, kuris 2015-aisiais nurodė apjuosti pietinę Vengrijos sieną apsaugine tvora, kad į šalį nepatektų migrantų, taip pat pareiškė, kad tuo atveju, jeigu N. Grujevskis per savo kadenciją Makedonojos premjero poste 2006–2016 metais nebūtų vykdęs panašios politikos, „apsaugoti Vengrijos sieną būtų daug sudėtingiau ar net neįmanoma“.

„Jis buvo pirmasis Balkanų politikas, pastatęs tvorą, – nurodė V. Orbanas. – Todėl visada vertinome Makedoniją ir jį patį kaip sąjungininkus. Su sąjungininkais reikia elgtis sąžiningai.“

Neaiškiomis aplinkybėmis Makedoniją palikęs N. Grujevskis praėjusią savaitę pasiprašė prieglobsčio Vengrijos diplomatinėje misijoje Albanijoje. Vėliau jis buvo nuvežtas Vengrijos diplomatiniu automobiliu per kelias Balkanų šalis, lydimas vengrų diplomatų.

V. Orbanas pavadino N. Grujevskio kelionę per Balkanus jaudinamu „trileriu“ ir patikino, jog šis reikalas yra tiktai teisinis, o ne politinis. Jis pridūrė, kad ministrų kabinetas neturėjo įtakos priimant sprendimą dėl prieglobsčio suteikimo.

V. Orbano teigimu, svarbu, kad Vengrijos vyriausybė susilaikytų nuo komentarų dėl N. Grujevskio nuteisimo ir kelių kitų tėvynėje jam iškeltų bylų.

„Makedonijoje vyksta sudėtingos politinės kovos ir žaidimai – juose dalyvauja ir teismų sistema, – sakė V. Orbanas. – Aš pats nežinau kas yra tiesa, o kas netiesa, nes iš esmės neįmanoma nuspręsti.“

Kalbant apie kritiką, kurios sulaukė Vengrijos premjeras dėl atsako į N. Grujevskio prieglobsčio klausimą, V. Orbanas pareiškė, kad jos šaltinis yra iš Vengrijos kilęs JAV milijardierius filantropas George'as Sorosas (Džordžas Sorosas).

Vengrijos premjeras šį veikėją laiko savo ideologiniu priešu ir kaltina pastaraisiais metais kurstant Europoje migracijos krizę. Pats G. Sorosas tokius kaltinimus jau daug kartų atmetė.

Pasak V. Orbano, griežčiausiai Vengrijos vyriausybę dėl N. Grujevskio bylos kritikuoja „vien Soroso organizacijos“.

„Tie, kas palaiko imigraciją, ir tie, kas puola dėl Makedonijos ministro pirmininko klausimo, yra tie patys (G. Soroso) žmonės – tiek asmenų, tiek organizacijų lygiu“, – pareiškė Vengrijos premjeras.